Μεσσηνία: Τριήμερο δράσεων καθαρισμού από το “Save Your Hood”

Το Save Your Hood διοργανώνει ένα τριήμερο δράσεων καθαρισμού για μια Μεσσηνία χωρίς σκουπίδια, από 27-29 Οκτωβρίου. Εθελοντές εντός και εκτός Μεσσηνίας, θα συγκεντρωθούν με ένα σκοπό να επέμβουν απομακρύνοντας απορρίμματα σε πολύτιμα οικοσυστήματα.

Τέσσερις μήνες μετά το πρώτο τριήμερο καθαρισμών, όπου με τη συμμετοχή 65 εθελοντών συλλέχθηκαν περίπου 6000 lt απορριμμάτων από τις παραλίες της Μεσσηνίας, επιστρέφει και πάλι στην περιοχή με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πλήρη κατανόηση του προβλήματος, ψάχνοντας ουσιαστικές λύσεις για την προστασία του πανέμορφου, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυμένου τόπου.

H λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί ένα θαυμαστό οικοσύστημα που φιλοξενεί δεκάδες σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Πρόκειται για έναν από τους νοτιότερους μεγάλους υγρότοπους της Ευρώπης και έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών στη χώρα μας. Kαλύπτει μια έκταση 2.500 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια υφάλμυρη, αβαθή λιμνοθάλασσα, με μέγιστο βάθος το 1,5 μέτρο, που δέχεται τα νερά των πηγών Τυφλομύτη και του χειμάρρου Ξηρολάγκαδου. Γύρω της έχουν δημιουργηθεί πολλοί διαφορετικοί βιότοποι όπως αμμοθίνες, υγρολίβαδα, αλμυρόβαλτοι, καλαμιώνες, μικρά δάση, κάθετα βράχια, αμμώδεις παραλίες, υδάτινα κανάλια και θαμνώδεις εκτάσεις.

Δυστυχώς, το οικοσύστημα της Γιάλοβας έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με λίγες δεκαετίες παλαιότερα, καθώς έχει υποστεί έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως προσπάθειες αποξήρανσης, αλλαγές στον υδροφόρο ορίζοντα, ρύπανση από απόβλητα επεξεργασίας ελαιόλαδου, ατυχήματα μεγάλων δεξαμενόπλοιων, παράνομο κυνήγι, απορρίμματα κάθε μορφής και μαζικό τουρισμό.

Η σημασία της Γιάλοβας για την ορνιθοπανίδα είναι τεράστια καθώς είναι ο πιο κοντινός μεγάλος υγρότοπος των Βαλκανίων στην Αφρική, λειτουργώντας έτσι ως σημαντικός σταθμός ξεκούρασης, τροφοληψίας και αναπαραγωγής για δεκάδες είδη.

Λεπτομέρειες δράσης:
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου: Εκβολές Βελίκα, 15:00 ➡️ https://goo.gl/maps/WVg8m8tmMNiqEXW8A
Σάββατο, 28 Οκτωβρίου: Άγιος Νικόλαος και Αλμυρόλακκα, 11:00 ➡️ https://goo.gl/maps/GQXJ5oWcGvdut2aNA
Κυριακή, 29 Οκτωβρίου: Χρυσή Ακτή, Ντιβάρι, Γιάλοβα 11:00 ➡️ https://goo.gl/maps/w1XyV4gG1X6rCH1q8

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ: https://forms.gle/buWpjedHhstXvsG17

Παρέχονται: εξοπλισμός δράσης σακούλες, τσιμπίδες και σταθμοί υδροδότησης.
Απαραίτητος εξοπλισμός: παγούρι, σκληρά γάντια εργασίας και μεγάλα χαμόγελα.

Η δράση πραγματοποιείται με την καθοδήγηση της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς, Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και του Costa Navarino, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος