Mεσσηνία: “Απένταξη του Τζάνε-Καλαμάκι”, προαναγγέλει ο Παναγιώτης Νίκας

Κάθετος όσον αφορά στη μη ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε-Καλαμάκι μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

“Δυστυχώς, μετά από την απόφαση του ΚΑΣ, η οποία κρίνεται ως μη αναμενόμενη, δεν θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι. Θα υπάρχει ο δρόμος Τζάνε – Πεταλίδι και Πεταλίδι – Καλαμάκι. Δε θα γίνει η διέλευση από την Ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης, το έργο θα απενταχθεί και η απένταξη θα έχει συνέπειες για την Περιφέρεια, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ενδεχομένως να είναι και σοβαρές”, τόνισε συγκεκριμένα ο κ.Νίκας.
Να θυμίσουμε πως η αντίδραση αυτή της περιφερειακής αρχής έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης του ΚΑΣ να επιλεγεί για την παράκαμψη Πεταλιδίου, η λύση που ανέρχεται σε κόστος περί τα 25 εκατ. ευρώ με υπογειοποίηση, τούνελ και γέφυρες, λύση την οποία η Περιφέρεια θεωρεί κοστοβόρα.
Μάλιστα στις δηλώσεις του ο κ.Νίκας, απέδωσε τις ευθύνες στους αρχαιολόγους που μέσω του ΚΑΣ, “το 2014 είχαν λάβει άλλη απόφαση και παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας την πορεία του έργου, αν και είχαν όλο τον χρόνο μπροστά τους να παρέμβουν, να σταματήσουν το έργο ή να ζητήσουν την αλλαγή της διέλευσης του δρόμου, κάτι που δεν έκαναν όμως”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο περιφερειάρχης. “Τελευταία είχαν γίνει επισκέψεις στο χώρο -και με τον Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο του ΚΑΣ- και από τη συζήτηση και τις λύσεις που προτείναμε είχαμε τη βεβαιότητα ότι θα προκριθεί η 4η λύση, η οποία θα στοίχιζε 5.000.000 ευρώ, δηλαδή λύση που μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ”, τόνισε ο κ.Νίκας συμπληρώνοντας πως τα χρήματα που τώρα αναλογούν στη λύση του ΚΑΣ “δεν υπάρχουν, το τμήμα του έργου παίρνει πορεία απένταξης και η Περιφέρεια προσφεύγει με επιχειρήματα κατά της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ σε περίπτωση που δε γίνει αναθεώρηση, η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να βρει τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το έργο».

Πηγές της περιφερειακής αρχής αναφέρουν επίσης πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως, προς το παρόν και μετά την απόφαση του ΚΑΣ, καμία εργασία δεν πρόκειται να πιστοποιηθεί και να πληρωθεί  για το ενδιάμεσο τμήμα του έργου, συμπεριλαμβανομένων και των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Για το λόγο αυτό εστάλη και σχετικό έγγραφο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος