Mεσσηνία: Μεγάλες ζημιές στην παραγωγή σύκων από τον παρατεταμένο καύσωνα

Μεγάλες είναι η ζημιές που σημειώνονται στη φετινή συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων ημερών.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου κάνοντας λόγο για “επαπειλούμενη καταστροφή στη φετινή παραγωγή” τόσο με κάθετη μείωση της ποσότητας όσο και με υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.
«Είναι η χειρότερη χρονιά για τα σύκα μετά το 2002 όπου το πλήγμα στην συκοπαραγωγή τότε είχε προέλθει από εκτεταμένες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ.Παπαγεωργίου και σημείωσε πως «υπάρχουν περιβόλια που παραγωγοί δεν θα πάνε καν να μαζέψουν τον καρπό».
Όσον αφορά στον καθορισμό των τιμών για το 2021, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε πως «θα δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις», ενω για τη δρομολόγηση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, σημείωσε ότι έχει αποστείλει σχετικό εγγράφο στον πρόεδρο του οργανισμού και πως έχει γίνει αναγγελία στο Δήμο Μεσσήνης και σε άλλους δήμους, καθώς η ζημιά είναι και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας αλλά και της Λακωνίας.
Ο κ.Παπαγεωργίου επανέλαβε πάντως πως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των συκεώνων που εντάχθηκε πρόσφατα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μόνη ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των γηρασμένων δένδρων και εξήρε για μια ακόμα φορα τη συμβολή του γεωτεχνικού τμήματος της Συκικής και τη σχετική μελέτη που θα αποτελέσει, όπως είπε, τη βάση για τη δρομολόγηση του προγράμματος της αναδιάρθρωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος