Μεσσηνία: Μαθητές του Λυκείου Θουρίας δημιουργούν από το κατακάθι του καφέ

Ο καφές κατέχει κυρίαρχη θέση στην πρωινή ρουτίνα των Ελλήνων.
Ετησίως παράγονται παγκοσμίως 6 δισεκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καφέ.

Το κατακάθι, λοιπόν, του καφέ, που άφθονο παράγεται καθημερινά, μπορεί να λάβει πολλές μορφές εναλλακτικών χρήσεων, μια και είναι εύχρηστο υλικό, ενώ αναγνωρίζεται από πολύ λίγους η αξία και η χρησιμότητά του.
Όλα τα παραπάνω, αποτέλεσαν την «έμπνευση» για μαθητές του ΓΕΛ Θουρίας, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν την δική τους εικονική επιχείρηση*, που την ονόμασαν «GRANEL», συμμετέχοντας στο αντίστοιχο πρόγραμμα που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece σε συνεργασία με το υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι δέκα μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του ΓΕΛ Θουρίας συγκεντρώνουν το κατακάθι σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι φέρουν το λογότυπο της επιχείρησης, συμβάλλοντας παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος .
Η «GRANEL», προσφέρει στα συνεργαζόμενα καταστήματα τους ειδικούς κάδους περισυλλογής του υλικού, ενώ κινητοποιεί τους γονείς, τους καθηγητές και τους υπόλοιπους μαθητές της σχολικής μονάδας να τους εφοδιάζουν με κατακάθι, που αποτελεί βασικό υλικό της επιχείρησης.
Επίσης, οι μαθητές σχεδίασαν μια εφαρμογή, με την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να εγγραφούν, να δηλώσουν την επιχείρησή τους ως συνεργαζόμενο φορέα και να ενημερώνουν την «GRANEL» ως προς την ποσότητα του υλικού που διαθέτουν. Επίσης, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των απορριμμάτων τους.

Η μαθητική επιχείρηση, η οποία παρουσιάστηκε στην Κυριακάτική πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Με Νέα Ματιά», συγκεντρώνει το κατακάθι, το αποξηραίνει και με τις κατάλληλες αναλογίες υγρού γυαλιού / ρητίνης κατασκευάζει ποιοτικές επιφάνειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως με την επιθυμία του κάθε πελάτη.
Έτσι, η «GRANEL» σε πνεύμα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και κατανόησης δημιουργεί – με δωρεάν πρώτη ύλη το υλικό του καφέ που συνήθως απορρίπτεται – πρωτότυπες κατασκευές, προσαρμοσμένες απολύτως στις ανάγκες των πελατών της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι “inspirational mentor” στην προσπάθεια τους στο διαγωνισμό του “JA Greece” είναι η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία στις δυο συναντήσεις που είχε με τα παιδιά, δήλωσε ενθουσιασμένη τόσο με την ιδέα τους όσο και για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει, υπό τις οδηγίες της καθηγήτριας τους Βασιλικής Ξαρχάκου.

Πριν λίγες εβδομάδες το «Promo» βίντεο της εικονικής επιχείρησης της «Granel» κατέλαβε την 8η θέση ανάμεσα σε 82 σχολεία απ’ όλη τη χώρα ενώ πριν λίγες μέρες τα παιδιά κατέθεσαν στο διαγωνισμό και το «business plan» της επιχείρησης τους, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στα μέσα Απριλίου.

Στην επιχείρηση «Granel» συμμετέχουν:

Πατρίκη Ανδριάνα | CEO – υπεύθυνη Social Media
Μαρία Μπουμπούλη | διευθύντρια Οικονομικών
Ευθυμία Σολλάκου | γραφίστρια
Αφροδίτη Πολυχρονοπούλου | γραφίστρια
Ιωάννα Λεμπέση | διευθύντρια Πωλήσεων
Κωνσταντίνα Περρωτή | υπεύθυνη Marketing
Αναστασία Κατή | διευθύντρια Παραγωγής
Αφροδίτη Μπαράι | υπεύθυνη Πληροφοριακών Συστημάτων
Βαγγέλης Κουκέας | υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων
Γιώργος Κουσταλούπης | υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ξαρχάκου Βασιλική ΠΕ86


Inspirational Mentor: Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη

Εθελοντές: Κουφός Ανάργυρος – σύμβουλος της Επιχείρησης
Μάλαμα Χριστίνα – αρχιτέκτονας – Gonzalez Malama
Πωλίνα Βελέντσα – γραφίστρια
Φωτεινή Παπαδημητροπούλου
BEST TV.

*H Εικονική Επιχείρηση αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές
ηλικίας 15-18 ετών (Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου). Υλοποιείται δωρεάν από το Junior Achievement Greece σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και όλους τους τύπους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικά Σχολεία, ΕΠΑ.Λ., Ειδικής Αγωγής, Πειραματικά). Βασίζεται στο διεθνές πρόγραμμα «Company Program» που υλοποιείται σε 117 χώρες, και θεσπίστηκε από το Junior Achievement Worldwide, τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό σε θέματα επιχειρηματικότητας παγκοσμίως

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος