Μεσσηνία: Γενικεύονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στον νομό

Γενικεύονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Μεσσηνία καθώς από χθες το πρωί (09/02/23)και με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους –του πολιούχου των Φιλιατρών- αγρότες της ευρύτερης περιοχής έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην βόρεια είσοδο της πόλης (από την Κυπαρισσία).

Οι αγρότες που –σύμφωνα και με όσα είπε ο πρόεδρος του Α.Σ. Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας- δεν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία και τη λειτουργία της πόλης και του πανηγυριού, προχώρησαν σ΄αυτή τη συμβολική διαμαρτυρία γνωστοποιώντας και υπενθυμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου που –όπως ισχυρίζονται- οδηγείται στην εξαθλίωση και την εγκατάλειψη της γης που καλλιεργεί.

Αναλυτικά τα αιτήματά τους:

“Αυξημένο κόστος παραγωγής:

1. Ενέργεια – αύξηση, ρεύμα 200%. Καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη) 50%. Πυρηνόξυλο 50%.

2. Αγροτικά εφόδια – αύξηση. Λιπάσματα 80-150%. Φυτοφάρμακα 40%. Σπόροι, φυτά 30%. Νάιλον κάλυψης 30%. Υλικά συσκευασίας (χαρτόκουτα κ.λπ.) 40%.

3. Ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ – αύξηση 10%.

4. Εργατικά: Έλλειψη εργατικού δυναμικού ως αποτέλεσμα μείωση καλλιεργειών, διπλασιασμός των ημερομισθίων, μείωση αγαθών, αύξηση τιμών στον καταναλωτή.

5. Τιμές αγροτικών προϊόντων στον παραγωγό: Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν στα ίδια επίπεδα και αρκετές φορές με πτωτική τάση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

6. ΕΛΓΑ: Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, πλήρης αποζημίωση των ζημιών.

7. Αύξηση του αφορολόγητου.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Καθιστούν το επάγγελμα του αγρότη μη βιώσιμο, αποτρεπτικό για τους νέους, ενισχύουν την επισιτιστική κρίση και επιτείνουν την ερήμωση των αγροτικών περιοχών.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα, αναμένουμε άμεσες λύσεις, διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή”.

Μεσσηνία: Γενικεύονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στον νομό

Αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ είναι παραταγμένα και στα σημεία συνάντησης του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, στο “Σταθμό” και του Αγροτικού συλλόγου Χανδρινού στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Ο τοπικός αγροτικός σύλλογος καλεί τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν με τα μηχανήματα τους τη συγκέντρωση διεκδικώντας μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του ρεύματος, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα) και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων –όπως ανακοινώθηκε- περιλαμβάνει συνέντευξη τύπου των Δ.Σ. των αγροτικών συλλόγων σήμερα, γενική συνέλευση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» στο Χανδρινού αύριο στις 7 το απόγευμα και σύσκεψη με γλέντι στην Μεσσήνη στο «Σταθμό» την Κυριακή στις 7 το απόγευμα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος