Mεσσηνία: Δύο προγραμματικές συμβάσεις για Κάστρο Μεθώνης και ΔΗΠΕΘΕΚ από το ΥΠΠΟ

Δύο προγραμματικές συμβάσεις, που αφορούν, η μεν πρώτη το Κάστρο της Μεθώνης και η δεύτερη το ΔΗΠΕΘΕ της Καλαμάτας, υπεγράφησαν από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί της στο υπουργείο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Όσον αφορά το Κάστρο της Μεθώνης, η μελέτη που περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές αρχαιολογικές εργασίες προωθείται με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2021 ή το αργότερο τις αρχές του 2022 (μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – 195.000 ευρώ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου – 250.000 ευρώ και του Δήμου Πύλου – Νέστορος – 30.000 ευρώ) και είναι συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πως η ανακατασκευή του εμβληματικού κάστρου εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που εξασφαλίζει πόρους για την ολοκλήρωση της μελέτης. Το ίδιο συμβαίνει τόσο για το Κάστρο της Κορώνης όσο και για τους Μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας.

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση είναι για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Το ύψος της Προγραμματικής Σύμβασης, διάρκειας ενός έτους, ανέρχεται σε 135.000 ευρώ. Το ΥΠΠΟΑ θα καταβάλει 35.000 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου 30.000 ευρώ και ο Δήμος Καλαμάτας 70.000.
Στόχος της σύμβασης είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για έναν χρόνο, στο πλαίσιο της αλλαγής το επόμενο διάστημα και του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει πανελλαδικά τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕΚ.

Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός συζήτησαν επίσης για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου, αλλά και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτίριο Μπάρκα στη Χώρα, την επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, τους Χριστιανούς των Φιλιατρών, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και για τους Χριστιανούς.

Σε δηλώσεις της σχετικά με το Κάστρο της Μεθώνης, η κ. Μενδώνη σημείωσε πως το συγκεκριμένο μνημείο “εντάσσεται ως ένας σταθμός της πολιτιστικής διαδρομής ‘Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία’, την οποία έχουμε υποβάλει ως πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ σε ό,τι αφορά την Προγραμματική Σύμβαση για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, η υπουργός διευκρίνισε πως «υπογράφουμε τη σύμβαση για ένα χρόνο, γιατί η επιλογή του ΥΠΠΟΑ είναι να αναθεωρήσουμε το θεσμικό πλαίσιο των ΔΗΠΕΘΕ άμεσα, οπότε οι επόμενες συμβάσεις να είναι πλέον τριετείς και με τη συμμετοχή όσων Περιφερειών επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αναγέννηση του θεσμού».

Σε σχέση με άλλα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου, η κ. Μενδώνη επεσήμανε πως στην τελευταία πρόσκληση του ΕΣΠΑ που έβγαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μουσείου της Χώρας. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20η Απριλίου για την υποβολή του τεχνικού δελτίου. Την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΠΟΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα καταθέσουν το τεχνικό δελτίο, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του συγκεκριμένου μουσείου, το οποίο μαζί με το στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος συνθέτουν μια πολιτιστική ενότητα, η οποία «αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο για ολόκληρη τη Μεσσηνία», όπως είπε η υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος