Μεσσηνία: 14 νέα κρούσματα την Κυριακή – Ανησυχία για το αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα

Μία από τις πιο επιβαρυμένες από την αρχή της πανδημικής κρίσης στη Μεσσηνία ήταν η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2021 όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται καθημερινά στο νομό. Είναι χαρακτηριστικό πως γύρω στους 70 συμπολίτες μας καταγράφηκαν ως κρούσματα του νέου κορονοιού τις προηγούμενες εφτά ημέρες ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (Κυριακή) 14 νέα κρούσματα στη Μεσσηνία, αριθμός που έρχεται να προστεθεί στα 12 κρούσματα του Σαββάτου και τα 8 της Παρασκευής. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, νοσηλεύονται 20 ασθενείς στην κλινική Covid του ιδρύματος και 3 παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, σε σταθερά αυξημένα επίπεδα παραμένει ο αριθμός των λοιμώξεων στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εξαίρεση το γειτονικό νομό της Λακωνίας, όπου καταγράφει εδώ και μέρες χαμηλό μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Καλαμάτα, ήρθαν να εντείνουν τις τελευταίες ώρες τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας. Σύμφωνα με αυτά και βάσει δείγματος που ελήφθη από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού στις 3 Μαρτίου και στο πλαίσιο των τακτικών εβδομαδιαίων ελέγχων, ανιχνεύθηκε αυξημένο ιικό φορτίο.

Τα διεθνή μαθηματικά μοντέλα, με τα οποία προσεγγίζεται η συσχέτιση θετικών στον ιό κρουσμάτων και η παρουσία του ιού στα λύματα, λαμβάνοντας υπόψη τον ημερήσιο όγκο των λυμάτων που δέχεται η μονάδα επεξεργασίας, οδηγούν το εργαστήριο που κάνει τις αναλύσεις να υπολογίσει αδρά και με μεγάλα ποσοστά αβεβαιότητας -όπως σημειώνεται- πως ενδεχομένως να υπάρχουν στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό περί τους 600 φορείς/ασθενείς.

Την απαισιόδοξη εκτίμηση πάντως πως σύντομα η Μεσσηνία θα περάσει στο «βαθύ κόκκινο» εξέφρασε κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Χθες το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν rapid tests στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας με σημαντική μάλιστα ανταπόκριση και προσέλευση των συμπολιτών μας. 290 άτομα υπεβλήθησαν σε γρήγορα τεστ ανίχνευσης και το ευχάριστο είναι πως μόνο 2 εξ΄αυτών βρέθηκαν θετικά.

Στο χώρο διεξαγωγής των τεστ –δίπλα από το κάτω συντριβάνι- της πλατείας βρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία πως θα γινόταν έκτακτος έλεγχος των λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό της Καλαμάτας χθες, ημέρα κατά την οποία ο Βιολογικός δέχεται λύματα μόνο από την Καλαμάτα και δεν αδειάζουν σε αυτόν βυτιοφόρα με αστικά λύματα από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Ανάλογος έλεγχος θα επαναληφθεί και αύριο.

Συνεχίζονται εξάλλου και αυτή την εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με το πρόγραμμα εκτός από το σταθερό σημείο στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 μετά το μεσημέρι, να περιλαμβάνει ελέγχους σήμερα στο Προάστιο Καρδαμύλης (Πυροσβεστικό Κλιμάκιο), αύριο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και στο Χώρο Επειγόντων του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, την Τετάρτη στην Κεντρική Αγορά, την Πέμπτη ξανά στο αεροδρόμιο, το παζάρι της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, το 5ο Γυμνάσιο της πόλης μας και το Δικαστικό Μέγαρο.

Σε αναστολή λειτουργίας έχει τεθεί η ΣΤ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Πύλου λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό. Ο δήμος Πύλου-Νέστορος προχώρησε ήδη σε απολύμανση των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και του παιδικού σταθμού της Πύλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος