Μείζον πρόβλημα για τη Μεσσηνία η κατάσταση στο Νοσοκομείο καταγγέλλουν οι γιατροί

Τη συμμετοχή όλων των φορέων, των σωματείων και συνολικά της τοπικής κοινωνίας  του Νομού ζητούν οι γιατροί του Νοσοκομείου της Καλαμάτας στον αγώνα για ενίσχυση του συνόλου των κλινικών με γιατρούς.

Ειδικότερα,  σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η Ένωση Γιατρών να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ενημερωθούν τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς, ο λαός της περιοχής, να αναδειχθούν τα οξυμμένα προβλήματα του νοσοκομείου και οι επιπτώσεις τους στους ασθενείς, να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των γιατρών  και  των  υπόλοιπων  υγειονομικών  του  νοσοκομείου. Ο στόχος των γιατρών είναι  να  αναπτυχθεί  κοινός  αγωνιστικός βηματισμός  για  την  ανάπτυξη  και  στελέχωση  του  νοσοκομείου  με  μαζικές  προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των υγειονομικών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας για το ζήτημα ο Διευθυντής του Ακτινολογικού Μιχάλης Μιχαήλ, τόνισε πως: “τα προβλήματα του νοσοκομείου αντανακλώνται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού μας και όχι μόνο. Δεν είναι ζήτημα των γιατρών οι υποστελέχωση των κλινικών. Είναι μείζον πρόβλημα για όλοι την τοπική κοινωνία και το έχουμε επισημάνει στο παρελθόν σε φορείς τις πόλης όπως το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Ιατρικός Σύλλογος. Τώρα που η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι δράση για τη λύση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο της πόλης”.

Επερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς, ο οποίος για μία ακόμα φορά εμφανίζεται επικριτικός στις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με προβλήματα που βαραίνουν την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας. Μάλιστα στη συζήτηση για το θέμα στη Βουλή ο κ. Μαντάς ζήτησε από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα, απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης γιατρών και κίνητρα για τους νεοπροσληφθέντες υγειονομικούς.

Να σημειωθεί πως στη Γενική Συνέλευση των Γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν παρόντα μέλη του ΔΣ με την ομοσπονδία να δίνει αμέσως μετά στοιχεία που μαρτυρούν την οριακή κατάσταση στις περισσότερες κλινικές του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ υπηρετούν μόνο 67 μόνιμοι και 30 επικουρικοί γιατροί. Να σημειωθεί πως το Οργανόγραμμα του νοσοκομείου μετρά πάνω από δύο δεκαετίες και θεωρείται ανεπαρκές για την κάλυψη των σημερινών αναγκών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: “Στις δυο Παθολογικές Κλινικές (Α’ και Β’) υπηρετούν συνολικά μόνο 5 Ειδικευμένοι Παθολόγοι. Στην  κλινική COVID υπηρετούν 2 Πνευμονολόγοι και 1 Παθολόγος. Η  στελέχωση είναι ελλιπέστατη και οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής υπερεξόντωσης, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Στο  Αναισθησιολογικό υπηρετούν μόνο 5 Αναισθησιολόγοι  (1 σε μακρόχρονη αναρρωτική άδεια). Εκτός από την κάλυψη των χειρουργείων και των επειγουσών διασωληνώσεων, εξαναγκάζονται να εφημερεύουν και στην ΜΕΘ COVID. Επίσης επιβαρύνονται με πάρα πολλές διακομιδές, κυρίως πρόωρων νεογνών καθώς στο νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπάρχει ΜΕΝΝ ούτε ΜΑΦ Νεογνών. 

Στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό υπηρετούν μόνο ένας μόνιμος γιατρός και 2 επικουρικοί.  Οι 3 γιατροί επιλαμβάνονται 800 τοκετούς ανά έτος αφού πρακτικά καλύπτουν όχι μόνο την Μεσσηνία  αλλά  επίσης  την  Λακωνία,  την  νότια  Αρκαδία  και  την  νότια  Ηλεία  λόγω υπολειτουργίας των μαιευτικών τμημάτων σε όμορα νοσοκομεία.

Στο Παιδιατρικό είναι καλυμμένες μόνο οι 3 από τις 5 οργανικές θέσεις και καθώς οι 2 βγήκαν σε αναστολή  εργασίας  εργάζεται  μόνο  1  (ένας)  συνάδελφος.  Αυτός  ο  ένας  και  μοναδικός Παιδίατρος  είναι  υπεύθυνος  για  23  Παιδιατρικές  κλίνες,  6  κλίνες  υπόπτων  COVID  και 3 θερμοκοιτίδες  νεογνών.  

Στο Καρδιολογικό επί συνόλου 8 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι γιατροί. Το επόμενο χρονικό διάστημα από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα μείνει μόνο 1. Αυτοί οι ειδικευμένοι γιατροί περιθάλπουν ασθενείς στην Κλινική, στην Μονάδα Εμφραγμάτων και στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (νοσηλεύονται περίπου 300 περιστατικά εμφραγμάτων μυοκαρδίου / έτος).

Στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο, ενώ προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόνο 5 μόνιμοι γιατροί σχεδόν όλοι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια προστέθηκε ιατροτεχνολογικός απεικονιστικός εξοπλισμός,οι οργανικές θέσεις Ακτινοδιαγνωστών γιατρών δεν αυξήθηκαν με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός αυτός να παραμένει αναξιοποίητος προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών της πόλης. 

Η λειτουργία της ΜΕΘ COVID διακόπηκε τον Μάιο όμως επανήλθε στο τέλος Αυγούστου λόγω της έξαρσης του 4ου κύματος της επιδημίας στην Μεσσηνία.  Όμως τον Σεπτέμβριο βγήκαν εκτός μάχης άλλοι 2 Εντατικολόγοι για λόγους υγείας οπότε απέμειναν μόνο 2 (δυο) να λειτουργούν και την Γενική ΜΕΘ και την ΜΕΘ COVID (τώρα κάνουν αναγκαστικές εφημερίες Χειρουργοί και Αναισθησιολόγοι)”.

Σοβαρότατες είναι οι επισημάνσεις για τις συνθήκες στην πτέρυγα νοσηλείας COVID όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται “απαρέδεκτη” λόγω της υποστελέχωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος