Με αμείωτη ένταση η φωτιά στην Μεσσηνία – Αναζοπύρωση σε Βλαχόπουλο, Αρχ. Θουρία- Εκκενώνονται οικισμοί (video)

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη νέα φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη νωρίς το απόγευμα -στην Άνω Μεσσηνία αυτή τη φορά- και ξεκίνησε από την περιοχή της Κάτω Μέλπειας του δήμου Οιχαλίας, εκεί όπου με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και 2 ελικόπτερα.

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στην Άνθεια του δήμου Καλαμάτας, Αρχαία Θουρία.

Εκκενώθηκε το χωριό Διαβολίτσι στην Οιχαλία, χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους. Η εντολή ήρθε για εκκένωση προς Μελιγαλά. Μέτωπα υπάρχουν στο Καρνάσι όπου έφτασαν οι φλόγες έξω από το χωριό, αλλά και στα Αργιλοχώματα.

Αναζοπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης και στο Βλαχόπουλο. Εκεί γίνεται προσπάθεια ανάσχεσης της φωτιάς με αντιπυρικές ζώνες, μετά από μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων από τα χωριά Κρεμμύδια και Καραμανώλι. Η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή.

Στη φωτιά στο Διαβολίτσι δόθηκε εντολή για εκκένωση της Άνω Μέλπειας αλλά και στο Διαβολίτσι.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στην Κ. Μέλπεια όπου στο χωρίο Βράχος οι άνεμοι δημιουργούν αλεπάλληλες μικροεστίες. Αναζωπύρωση και στο χωριό Λεμονιές. Επιχειρούν 3 αεροσκάφη Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο Έρικσον.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στον ορεινό όγκο της περιοχής του Αγρολόβουνου, όπου καίγεται σε πολλές εστίες δασική έκταση σε μια ιδιαιτέρως δύσβατη περιοχή.

Σοβαρές ζημιές σε σπίτια από τη φωτιά, έχουν αναφερθεί στους οικισμούς Βράχο και Μοναστηράκι, ενώ πως η πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει δέκα άτομα από την περιοχή. Επίσης χθες το απόγευμα δόθηκε και εντολή εκκένωσης των χωριών Δεσύλλα, Παραπούγκι, Καρνάσι, Μοναστηράκι, Βράχος και Άγιοι Θεόδωροι του δήμου Οιχαλίας.

Λόγω των πυκνών καπνών που έφτασαν χθες μέχρι και την Καλαμάτα έχει δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πολιτών. Από τον δήμο Οιχαλίας γίνεται έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται χωρίς λόγο και να αφήσουν εντελώς ελεύθερο το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Στη δασική περιοχή του Μαγκλαβά στο Βλαχόπουλο αλλά και στα Λιβαδάκια και την ευρύτερη περιοχή του Βασιλιτσίου, η εικόνα σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση των καταστροφών είναι απογοητευτική καθώς εκτός από εκατοντάδες στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων, έχουν καεί ελαιοπερίβολα και 10 κατοικίες.

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, διευκρινίζοντας πως «κατόπιν επικοινωνίας με τον υπουργό υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, έχει ξεκινήσει η καταγραφή και οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν αλλά και των κατοικιών που κάηκαν με στόχο να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό, οι αποζημιώσεις».

Ρεπορτάζ: Κ. Γαζούλης – Η. Μαραβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος