Μ. Παπαδοπούλου (ΟΦΥΠΕΚΑ): Τα θαλάσσια πάρκα προστατεύουν τη φύση και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες (ηχητικό)

Για τη σημασία, τον σκοπό και τις προοπτικές των δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό στον αέρα» στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου.

Η κα Παπαδοπούλου ανέδειξε τόσο την περιβαλλοντική όσο και την κοινωνική διάσταση του νέου αυτού σχεδιασμού, που αφορά άμεσα και τη Μεσσηνία.

Μ. Παπαδοπούλου (ΟΦΥΠΕΚΑ): Τα θαλάσσια πάρκα προστατεύουν τη φύση και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες (ηχητικό)

 Τι είναι τα θαλάσσια πάρκα

Όπως εξήγησε η κυρία Παπαδοπούλου, «πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας, που για πρώτη φορά βάζει σε προτεραιότητα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Ο εθνικός και ευρωπαϊκός στόχος είναι η προστασία του 30% της θαλάσσιας έκτασης έως το 2030 — και με τα νέα πάρκα, η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτό.

 Γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές

Η επιλογή των γεωγραφικών σημείων βασίστηκε, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Για παράδειγμα, «στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου εντοπίζεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού του μύχου Μαγδροπετρίτη, ενός σπάνιου θαλασσοπουλιού, ενώ η Ελλάδα φιλοξενεί το 80% του συνολικού πληθυσμού του είδους».

Αντίστοιχα, στο Ιόνιο επιδιώκεται η διασύνδεση των περιοχών Natura σε μια ενιαία οικολογική ζώνη. Αυτή τη στιγμή, οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

 Τοπικές κοινωνίες και αλιεία: όχι περιορισμοί, αλλά ευκαιρίες

Απαντώντας σε ανησυχίες για τοπικές επιπτώσεις, η κ. Παπαδοπούλου ήταν ξεκάθαρη: «Οι μικροί επαγγελματίες αλιείς δεν επηρεάζονται αρνητικά. Αντιθέτως, προστατεύονται από τις καταστροφικές συνέπειες της μηχανότρατας, που πλέον απαγορεύεται πλήρως εντός των πάρκων».

Η εμπειρία από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και άλλες περιοχές δείχνει ότι η αλιευτική παραγωγή αυξάνεται, καθώς τα προστατευόμενα είδη πολλαπλασιάζονται και μετακινούνται και εκτός των ορίων του πάρκου.

 Ανάπτυξη και νέες προοπτικές

Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που δημιουργούνται:

«Πέρα από το θαλάσσιο σκέλος, τα πάρκα περιλαμβάνουν και χερσαίες εκτάσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν για δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ήπιο τουρισμό, ακόμα και ανάπτυξη του λεγόμενου αλιευτικού τουρισμού, με επισκέπτες που επιδιώκουν αυθεντικές εμπειρίες κοντά σε επαγγελματίες ψαράδες».

 Επιτήρηση και ρόλος του ΟΦΥΠΕΚΑ

Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου ανέλυσε και τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια μεγάλη πρόκληση που απαιτεί συνεργασία όλων: Πολιτείας, Λιμενικού, τοπικών φορέων, οργανώσεων αλλά και των ίδιων των πολιτών».

«Με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως drones και δορυφορική επιτήρηση, και με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση, που ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά όλα όσα είπε η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας:

(Συνέντευξη στην εκπομπή “Πρωινό στον Αέρα” και τον δημοσιογράφο Κώστα Γαζούλη)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος