Καταγγελίες Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας για υποστελέχωση στις κλινικές του Νοσοκομείου

Στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για σήμερα οι ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας πραγματοποιώντας κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από την πρώην Νομαρχία(Π.Ε. Μεσσηνίας), για να υποστηρίξει το αίτημα για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Χθες το απόγευμα η πρόεδρος του Σωματείου Χρυσάνθη Μάλλιου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Νάνος και ο γραμματέας του Σωματείου Μανώλης Μάκαρης, περιέγραψαν την “τραγική”, όπως χαρακτηρίστηκε, από άποψη υποστελέχωσης, κατάσταση στην οποία βρίσκονται Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Υπογράμμισαν ότι “η υποστελέχωση αυτή έχει εξουθενώσει το ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει το μέγιστο της επιστημονικής του δυνατότητας και να δημιουργούνται ενδεχομένως προϋποθέσεις ανασφάλειας για την υγεία τόσο των ίδιων των γιατρών πιθανώς όμως και των ασθενών”.

Σε κείμενό του, για τη σημερινή απεργία, το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, κάνει καταγγελία 12 σημείων για τα κενά και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας καταγγέλλει συγκεκριμένα τα εξής:

“1)Την ανεπίτρεπτη υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Καλαμάτας σε σύνολο 127 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόνο 71. Να τονιστεί ότι οι 127 θέσεις αναφέρονται σε ένα απαρχαιωμένο οργανισμό αφού έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα χωρίς να έχουν προβλεφθεί αντίστοιχες οργανικές θέσεις.

2)Την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στον διορισμό συναδέλφων που έχουν ήδη κριθεί και περιμένουν τις αποφάσεις των αρμοδίων (6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας).

3)Την απαράδεκτη κωλυσιεργία από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπάρχουν θέσεις που η υποβολή υποψηφιοτήτων έχει λήξει από τον Μάρτιο του ‘20 και δεν έχει ακόμα καν συγκληθεί το Συμβούλιο Επιλογής, ενώ υπάρχουν και προκηρύξεις του 2018 των οποίων η τύχη αγνοείται.

4)Την επικίνδυνη υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών και της κλινικής covid.

5)Την μετακίνηση εντατικολόγου στην κλινική covid με άμεση συνέπεια την επισφαλή υποστήριξη των 2 ΜΕΘ από τους εναπομείναντες μόνο 3 εντατικολόγους.

6)Την επισφαλή εφημέρευση σχεδόν όλων των τμημάτων και ιδιαίτερα των Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Αποτέλεσμα αυτού η τεράστια ταλαιπωρία και η πολύωρη αναμονή των ασθενών στα ΤΕΠ .

7) Την υπερεφημέρευση μας και την αδυναμία παροχής των κανονικών αδειών μας, δηλώνουμε πως βρισκόμαστε πια σε επικίνδυνη κόπωση.

8)Την τραγική μείωση των τακτικών χειρουργείων στα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας. Την μείωση των εξωτερικών ιατρείων, την ελλιπή λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.

9)Τα τεράστια χωροταξικά προβλήματα που μας οδηγούν σε ασφυκτικές συνθήκες εργασίας και έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην νοσηλεία των ασθενών μας.

10)Την παύση της λειτουργίας της οδοντιατρικής μονάδας του νοσοκομείου Καλαμάτας από τον Αύγουστο 2021. Ως συνέπεια αυτού δεν υπάρχει στον νόμο μας 24ωρη οδοντιατρική κάλυψη για επείγοντα περιστατικά.

11) Την επιπλέον επιβάρυνση του νοσοκομείου μας με τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο εμβολιασμός είναι πράξη που ανήκει κατεξοχήν στην πρωτοβάθμια υγεία.

12)Την απαράδεκτη απομάκρυνση των συναδέλφων μας από το χώρο δουλειάς ετούτη την κρίσιμη για την δημόσια υγεία στιγμή, χωρίς ούτε καν σχέδιο αντικατάστασής τους, διότι δεν εμβολιάστηκαν”.

Τα αιτήματα των υγειονομικών περιλαμβάνουν:

1)Την άμεση πλήρωση με ταχύτατες διαδικασίες όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμους ιατρούς.

2)Την αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανογράμματος στο πλαίσιο της αναγκαίας αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας σε Περιφερειακό καθώς αποτελούν απόλυτη ανάγκη:

-Η δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής με τουλάχιστον 3 μόνιμους πνευμονολόγους.

-Η δημιουργία ογκολογικού τμήματος με τουλάχιστον 3 μόνιμους ογκολόγους.

-Η ενίσχυση του αιμοδυναμικού τμήματος με επιπλέον επεμβατικούς καρδιολόγους έτσι ώστε να λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

-Η δημιουργία νεογνικού τμήματος και εντατικής μονάδας υποστήριξης παιδιών και νεογνών.

3)Την άμεση μονιμοποίηση με ταχύτατες διαδικασίες των επικουρικών ιατρών.

4)Την άμεση ενίσχυση των 2 ΜΕΘ με τουλάχιστον 2 εντατικολόγους.

5)Την άμεση ενίσχυση των παθολογικών κλινικών με τουλάχιστον 6 παθολόγους.

6)Την άμεση ενίσχυση της παιδιατρικής κλινικής με τουλάχιστον 5 μόνιμους ιατρούς.

7)Την άμεση στελέχωση με επιπλέον 3 πνευμονολόγους, λοιμωξιολόγους ή παθολόγους της κλινικής covid.

8)Την κάλυψη του τμήματος επειγόντων περιστατικών με μόνιμους ιατρούς επειγοντολόγους και γενικούς ιατρούς.

9)Την επαναλειτουργία της οδοντιατρικής μονάδας. Την πλήρη επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Την πλήρη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.

10)Την απομάκρυνση του εμβολιαστικού κέντρου από το νοσοκομείο.

11)Την επίλυση των χωροταξικών προβλημάτων και ειδικά πρέπει να επιλυθούν άμεσα:

– Η αξιοπρεπής διαμόρφωση του χώρου της τραπεζαρίας των ιατρών που εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί παράλληλα και ως αποθήκη υγειονομικού υλικού και η εξασφάλιση αξιοπρεπών γραφείων και κοιτώνων ιατρών.

-Η διαμόρφωση προστατευμένου χώρου υποδοχής των ύποπτων για covid ασθενών έξω από τα ΤΕΠ.

12) Την άμεση επάνοδο των συναδέλφων μας υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος