Καρδαμύλη: «Η αναβίωση των λίθων» στο Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων

Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Η αναβίωση των λίθων», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, παρουσιάζεται στο Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, από 27 Αυγούστου έως 28 Οκτωβρίου 2022.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του μεταβυζαντινού οχυρού συγκροτήματος της Καρδαμύλης, που συνιστά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της μανιάτικης χερσονήσου και ένα από τα καλύτερα σωζόμενα του είδους του σε όλη τη Μάνη. Τα έργα των καλλιτεχνών αναπτύσσοντας νέες μεθοδολογίες με ευγενή συνύπαρξη στο πεδίο υποδοχής τους, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους.

Στόχος της έκθεσης είναι να εγείρει μια συζήτηση γύρω από το σημείο αναφοράς, το Οχυρό Συγκρότημα, εκκινώντας από τη βαθιά ιστορία, την εθνική μνήμη, τη μυθολογία, τη βιο-πολιτική μέχρι την γεωλογία του τόπου. Το συγκρότημα των Τρουπάκηδων, πυργοκατοικία μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης με ενεργό ρόλο στην Επανάσταση, υπήρξε το καταφύγιο του Κολοκοτρώνη.

Το κοινό καλείται να προβληματιστεί μέσα σε ένα υβριδικό περιβάλλον με έργα ζωγραφικής, site specific installations, γλυπτικής, in situ εγκαταστάσεων, 3d printings, video, φωτογραφίας, λέξεων που δίνουν ηχώ στο επιβλητικό αρχαιολογικό συγκρότημα αναδεικνύοντας την επιβίωση των εκφάνσεων της μανιάτικης κουλτούρας μέσω μιας κινητικής ενέργειας που υπήρχε ήδη στο παρελθόν και κινείται μέχρι σήμερα, έστω κι αν ο χρόνος υπήρξε νεκρός.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες επιτόπιες δράσεις και υπαίθριες διαλέξεις.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση/κατάλογο, με θεωρητικά διευρυμένες προσεγγίσεις (αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών τέχνης) μέσα από την γραφή των: Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα, Τάκη Κουμπή, Δρ. Άννας Μιχελή, Ελένης Ρήγα, Δρ. Σωτήρη Χτούρη, Δρ. Βασίλη Ψαρρά.

Ιδέα/Επιμέλεια έκθεσης: Στέλλα Χριστοφή.
Διοργάνωση-επιμέλεια: Στέλλα Χριστοφή, /Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Δρ. Κωνσταντίνα Γερολύμου, Αναστάσιος Παπαδόγκωνας (ΕΦΑ Μεσσηνίας).
Έκδοση Καταλόγου: ΥΠΠΟΑ- Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Ευγενική υποστήριξη έκθεσης: Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια (μέγας χορηγός) και Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός/Τεχνική υποστήριξη: ΕΦΑ Μεσσηνίας.

Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη
Διάρκεια: 27/8/2022-28/10/2022
Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8:00 π.μ.-8:00μ.μ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος