Καρδαμύλη: Διεθνείς τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Diapori Suites Hotel Karadamyli, η συνάντηση εργασίας με θέμα “ Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό και Καλές Πρακτικές – Από τη Θεωρία στην Πράξη”.

Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ” και την ΚοινΣΕπ “ΕΘΟΣ Πελοποννήσου” και έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου).

Παρά την αλλαγή τοποθεσίας λόγω καιρικών συνθηκών, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, σε μια συνάντηση που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αφενός λόγω της θεματικής της αφετέρου λόγω των εξαιρετικών ομιλητών και επίτιμων καλεσμένων.

Η εκδήλωση ήρθε στη συνέχεια των δράσεων του ΣΕΜ , με οδηγό το 1ο Messinia Forum, κατά τις εργασίες του οποίου, αναδείχθηκε το πόσο μείζονος σημασίας είναι για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η σύνδεσή του με την τοπική γαστρονομία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από τις τελευταίες τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού και το πως μια ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες και να μυηθούν μέσα από αυτές στον πολιτισμό και την κουλτούρα του ταξιδιωτικού τους προορισμού. Μετά το πέρας της συζήτησης , οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή μαγειρική επίδειξη από δύο πολύ σημαντικούς Μεσσήνιους μάγειρες, τον Γιάννη Κούμανη και τον Στέλιο Μπαρμπέα, οι οποίοι παρά το φόρτο εργασίας τους συμμετείχαν με χαρά καθώς θεωρούν πολύ σημαντικές τέτοιου είδους δράσεις.

Επίτιμος καλεσμένος, ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ομιλήτρια ήταν, η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστασιος Κώτσιρας, Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια.

Καρδαμύλη: Διεθνείς τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (βίντεο)

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ανέφερε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των μορφών του θεματικού τουρισμού είτε αυτός λέγεται αθλητικός ,είτε θρησκευτικός, είτε συνεδριακός ,είτε πολιτιστικός ,γιατί με απλά λογία είναι μια καθημερινή φυσική και απολαυστική ανθρώπινη ανάγκη. Όπως σημείωσε, για να μπορέσει να γίνει η πολυπόθητη επιμήκυνση και διεύρυνση τουριστικής περιόδου, δεν αρκεί πλέον ο «τουρισμός της ξαπλώστρας», μιας και υπάρχουν νέα δεδομένα σε οικονομικό, κλιματικό, τεχνολογικό επίπεδο που επιφέρουν αλλαγές συνηθειών. Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αρκετά πράγματα τα οποία είχαν τεθεί και αναδειχθεί μέσα από το 1ο MESSINIA FORUM που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023 στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας με αρκετούς ομιλητές. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας καθώς είναι μια ευκαιρία για συζήτηση , ανταλλαγή απόψεων, καταγραφή προβλημάτων και προβληματισμών, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Καρδαμύλη: Διεθνείς τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (βίντεο)

Ο ερευνητής και συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα άλλων χωρών που εστίασαν στον γαστρονομικό τουρισμό και πέτυχαν, επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές, αρκεί να γίνει σωστά η διασύνδεση των υλικών και ανθρώπινων πόρων με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Αναφέρθηκε σε έρευνες που καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, ειδικότερα οι νεότεροι, δίνουν μεγάλη σημασία στις γαστρονομικές εμπειρίες που αποκομίζουν από τα ταξίδια τους. Μίλησε για τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας και τις καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το λόγο πήρε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστασιος Κώτσιρας, επισημαίνοντας τη σημασία της σύνδεσης της φυτικής πρώτης ύλης με την τοπική γαστρονομία, καθώς όπως ανέφερε έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από την γαστρονομία και τη διαδικασία παραγωγής. Συγκεκριμένα μίλησε για την έρευνα του ΠΑΠΕΛ σχετικά με τη διάσωση & ανάδειξη των παραδοσιακών λαχανικών, την σύνδεσή τους με το γαστρονομικό τουρισμό αλλά και τη δημιουργία τράπεζας σπόρων.

Η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, κατά την ομιλία της σε σχέση με τη διαχείριση των τροφίμων, επισήμανε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να παραμένει βιώσιμη, κάνοντας τη καλύτερη δυνατή διαχείριση των τροφίμων με μειωμένη σπατάλη.

Από την πλευρά του, ο chef Λευτέρης Λαζάρου, μιλώντας για τη Μεσσηνία, είπε πως πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο, στον οποίο ότι και να φυτέψεις θα ευδοκιμήσει και σημείωσε ότι αυτό είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε και να μη δοκιμάζει ο επισκέπτης αυτές τις γεύσεις. Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση προς τον καταναλωτή για την αξία των τοπικών προϊόντων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης.
Η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσαντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια, μεταξύ άλλων, μίλησε για την συμβολή του Ιδρύματος και του ΚΑΕΜ στην ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, της τοπικής γαστρονομίας και της σημασίας της.

Τέλος, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτρης Πατριαρχέας, εξηγώντας ότι η γαστρονομία δεν αποτελεί μόνο βιολογική ανάγκη αλλά και κοινωνική, στο πλαίσιο των συναναστροφών μας με φίλους, γνωστούς και οικεία πρόσωπα, τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής μας

Σε συνέχεια της διοργάνωσης, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, η Δυτική Μάνη “ταξίδεψε” σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο chef Λευτέρης Λαζάρου, με θέα την παραλία της Καρδαμύλης, μαγείρεψε ,σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Περίμετρος», υπέροχα γευστικά πιάτα με βάση τοπικά μεσσηνιακά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος