Καλαμάτα: Υπογραφή της σύμβασης για το έργο της πλατείας Υπαπαντής

Υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και του νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, η σύμβαση για την ανάπλαση της Πλατείας Υπαπαντής.

Η συγκεκριμένη -εκτεταμένη παρέμβαση- είναι προϋπολογισμού μελέτης 1.680.200 € και θα χρηματοδοτηθεί από τον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 300 ημερολογιακές ημέρες.Σύμφωνα με τον εργολάβο, οι προκαταρκτικές εργασίες εκκινούν άμεσα, ενώ υπάρχει η εκτίμηση, ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκινήσουν οι επεμβάσεις στην πλατεία.
Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε οδηγίες, προκειμένου να συνταχθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες μειωτικός ανακεφαλαιωτικός πίνακας ώστε να αφαιρεθεί από το αντικείμενο του έργου το τμήμα που έχει οριοθετηθεί, νότια της πλατείας για την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων.

Ταυτοχρόνως θα συνταχθεί και η απαραίτητη κυκλοφοριακή – συγκοινωνιακή μελέτη για την αντιμετώπιση της προσωρινή διακοπής επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου φέρεται πως υπάρχει κι εκεί αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ακολούθως θα υπάρξει εξειδίκευση πίστωσης από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού για το εν λόγω τμήμα, ως υποέργο για την ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ.

Ο δήμαρχος, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι η μελέτη που έχει αποσταλεί στο Δήμο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προϋπολογισμού 182.000€, αναφέρει ότι το ανασκαφικό έργο θα διενεργηθεί τόσο επί του πεζοδρομίου της νοτιοανατολικής γωνίας της πλατείας, όσο και επί μικρού τμήματος της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, η ανασκαφική έρευνα προβλέπεται να διαρκέσει 9 μήνες και θα διενεργείται ταυτόχρονα και στα δύο τμήματα στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας όσο και επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, χωρίς αυτό να επηρεάζει το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής. Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, θα αποστείλει τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προς εξειδίκευση.

Όσον αφορά το κυρίως αντικείμενο του έργου της ανάπλασης, στόχος είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο με πλακόστρωση, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος