Καλαμάτα: Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ δήμου και ΤΕΕ για προσεισμικό έλεγχο κτηρίων

Με στόχο τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ώστε ν΄αποτιμηθεί η αντισεισμική επάρκεια, θωράκιση και ικανότητα 137 κτηρίων (σχολικές μονάδες και άλλες υποδομές) που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκουν στον Δήμο Καλαμάτας, υπεγράφη από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και την πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Πελοποννήσου, Χαρίκλεια Τσιώλη, προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση αυτής της πρώτης φάσης των ελέγχων, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Το έργο αποσκοπεί:
•στη διαπίστωση φθορών της κατασκευής και γενικότερα βλαβών σεισμικού χαρακτήρα και μη σεισμικού, οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες και αίσθημα ανασφάλειας (π.χ. ρωγμές, τραυματισμοί υποστυλωμάτων από προσκρούσεις, αποφλοιώσεις δομικών στοιχείων λόγω υγρασίας και οξείδωση οπλισμών, ρηγματώσεις τοιχοποιιών που ενδεχομένως υποδεικνύουν καθιζήσεις θεμελίων κ.λπ.),
•στην αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας μέσω της οποίας θα υπάρξει αναβάθμιση της αντισεισμικής ασφάλειας έτσι ώστε αυτή να προσεγγίσει, να φθάσει ή να ξεπεράσει το επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας σύγχρονων κατασκευών.

Αντίστοιχα τα αποτελέσματα του, αφορούν:
•στην εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών δημοσίων σχολικών υποδομών και δημοτικών κτηρίων μέσω της λήψης μέτρων και του ελέγχου των σχολικών μονάδων
•στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως παιδιών, τα οποία αποτελούν μια ευάλωτη πληθυσμιακή μονάδα, μέσω της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων
•στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών που θα περιορίσει σημαντικά τις υλικές βλάβες και θα ελαχιστοποιήσει τυχόν ολοσχερείς καταρρεύσεις σε σχέση με σεισμικά γεγονότα αντίστοιχης εντάσεως στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντικότητα αυτού του έργου έγκειται στο οτι -μεταξύ άλλων- θα γίνει για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης όλων των σχολικών κτηρίων του Δήμου Καλαμάτας αλλά και διάφορων άλλων δημοτικών κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ