Καλαμάτα: “The eye of the beholder” – Εικαστική συμμετοχική εγκατάσταση

Η Εικαστική συμμετοχική εγκατάσταση “The eye of the beholder: Συνεδρίες εξατομικευμένης πραγματικότητας” της Γιούλας & Όλγας Παπαδοπούλου θα πραγματοποιηθεί στο Bandapart Studio (Αναγνωσταρά 20), την Τρίτη 3 (16:00-23:00), Τετάρτη 4 (16:00-23:00) & Πέμπτη 5 (από τις 21:00 και μετά), Ιανουαρίου 2023.

Τι θα παίρνατε μαζί σας σε έναν άδειο πλανήτη για να εξασφαλίσετε την ευτυχία σας; Πόσο ρόλο παίζουν σε αυτήν οι περιρρέουσες συνθήκες της πραγματικότητας; Έχουμε την ευθύνη του κόσμου όλου; Έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε το δικό μας μικρόκοσμο; Μήπως τελικά η ευτυχία είναι καθαρά ατομική υπόθεση; Αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρούν να θέσουν οι εικαστικοί Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου παρουσιάζοντας μια ιδιότυπη συμμετοχική εγκατάσταση στο Bandapart Studio στην Καλαμάτα, με τίτλο “The eye of the beholder”.

Στο χώρο ηχογραφήσεων του στούντιο στήνεται μια εγκατάσταση/περιβάλλον που θα απευθύνεται ατομικά σε κάθε θεατή, δηλαδή κάθε θεατής θα εισέρχεται και θα τη βιώνει ξεχωριστά, ως ατομική «συνεδρία» συγκεκριμένης διάρκειας. Το διαδραστικό/συμμετοχικό αυτό μέρος του έργου θα διαρκέσει δύο ημέρες, ενώ την τρίτη μέρα θα προβληθούν στον ίδιο χώρο τα αποτελέσματα της όλης δράσης.

Το έργο “The eye of the beholder” αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που περιλαμβάνει δύο προηγούμενες εγκαταστάσεις με τίτλους “Χωράφι 54” (2020) και “Το Άγνωστο Αριστούργημα” (2022). Όλα τα έργα της τριλογίας διαχειρίζονται θέματα που προέκυψαν από την είσοδο μας στην covid εποχή και που βιώνουμε ακόμα ως αντίκτυπο αυτής στην καθημερινότητα και στον τρόπο σκέψης μας.

Αυτή τη φορά, θίγεται το θέμα της «ατομικής ευθύνης» αντιμετώπισης και διαχείρισης της πραγματικότητας, σε μια αντιπαράθεση και σύνδεση με την ψηφιακή/εικονική πραγματικότητα, στην οποία εμβυθιζόμαστε όλο και περισσότερο, ίσως γιατί είναι η μόνη που υπόσχεται μια πιθανή απόδραση σε νέες συνθήκες και νέους κόσμους στους οποίους έχουμε τον έλεγχο πλοήγησης, σε αντίθεση με μια πραγματικότητα που μας συμπαρασύρει σε όλο και πιο δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες και καταστάσεις παγκοσμίως (πόλεμοι, προσφυγική κρίση, ενεργειακή κρίση, περιβαλλοντική κρίση, οικονομική κρίση κλπ).

Με μια χιουμοριστική διάθεση απέναντι στην περίφημη «ατομική ευθύνη» που στιγμάτισε τον πολιτικό, κοινωνικό και υγειονομικό διάλογο της εποχής του covid, ο θεατής σ’ αυτή τη νέα εγκατάσταση επωμίζεται επιπλέον και την «ατομική ευθύνη» του εικαστικού αποτελέσματος μιας έκθεσης, μέσα από ένα κοινωνικό και δημιουργικό παιχνίδι.

Είσοδος ελεύθερη *Οι θεατές καλούνται (προαιρετικά) να φέρουν μαζί τους ένα δικό τους αντικείμενο (αγαπημένο, σουρεαλιστικό, κάτι που τους εκφράζει κλπ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος