Καλαμάτα: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα “Θυμάμαι τη Ναζιστική Σφαγή”

Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα: “Θυμάμαι τη Ναζιστική Σφαγή”, θα προβάλλει την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου, με αφορμή την εθνική επέτειο, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας ( Κουτσομητοπούλου 6, πλατεία Όθωνος) στις 8:30 μ.μ. Η ταινία είχε προβληθεί στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην πόλη της Σπάρτης.

Σεπτέμβρης 1943, Ο Μουσολίνι στην Ιταλία ανατρέπεται. Η νέα κυβέρνηση κηρύσσει εκεχειρία. Οι Ιταλοί στρατιώτες στη μεγάλη πλειοψηφία τους ανακουφίζονται και πανηγυρίζουν το τέλος του πολέμου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κεφαλονιά όπου υπάρχουν πάνω από 10.000 στρατιώτες. Μαθαίνοντας τα νέα, ο Χίτλερ γίνεται έξω φρενών και διατάζει να εξαφανιστούν όλοι οι Ιταλοί από την Κεφαλονιά. Οι Ιταλοί, μη έχοντας καμία βοήθεια από κανέναν παραδίδονται – όσοι βέβαια επέζησαν από τους βομβαρδισμούς. Το γεγονός όμως δεν σταμάτησε εκεί. Όλοι οι Ιταλοί αιχμάλωτοι -περί τους 10.000- εκτελέστηκαν επί τόπου. Αυτό το έγκλημα δεν έχει βρει την τιμωρία του μέχρι σήμερα. Ο Βαγγέλης Σακκάτος, συγγραφέας πολλών βιβλίων και δημοσιογράφος ήταν τότε 15 χρονών και οργανωμένος στα «Αετόπουλα». Στο βιβλίο του «Μεραρχία Acqui» αφηγείται τις αναμνήσεις του από εκείνα τα θλιβερά γεγονότα. Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε στα ιταλικά και βραβεύτηκε από τις αρχές της ιταλικής πόλης Acqui Terme από όπου προέρχονταν η τραγική μεραρχία. Στο ντοκιμαντέρ είναι ο κύριος αφηγητής και ξεναγός στα μέρη της τραγωδίας. Παράλληλα και κάποιοι άλλοι Κεφαλλονίτες που έχουν επιζήσει, καταθέτουν και αυτοί τις μαρτυρίες τους.

Από ιταλικής πλευράς μιλούν ένας ιστορικός, η ακόλουθος πολιτισμού της Acqui Terme και ο δήμαρχος της Parma για το πως τιμούν τους νεκρούς και τι κάνουν για να κρατούν στη μνήμη τα ιστορικά γεγονότα ώστε τα φαινόμενα του φασισμού και του ναζισμού να μην επαναληφθούν. Σημαντική είναι επίσης η μαρτυρία του μοναδικού επιζώντος, σήμερα 101 χρονών Marco Botti. Όλες αυτές οι μαρτυρίες «ντύνονται» εκτός από τους τόπους της τραγωδίας στην Κεφαλονιά και τα μνημεία των πεσόντων στην Parma και την Acqui Terme, από αρχειακό υλικό της εποχής που εξασφαλίσαμε από το πολεμικό μουσείο, από δικό μας αρχείο αλλά και από υλικό των αντιστασιακών ιταλικών οργανώσεων.

Ο Κώστας Βάκκας είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής παραγωγής ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ. Έχει συνεργαστεί σε διεθνείς παραγωγές ενώ στη δεκαετία του 1960, ήταν βοηθός σκηνοθέτη σε 35 ταινίες ελληνικής παραγωγής και διευθυντής παραγωγής ή βοηθός σκηνοθέτη, σε διάφορες ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος