Καλαμάτα: Ο Παν. Νίκας για αρχαία Υπαπαντής, Κορφιωτάκειο και έργα ΕΣΠΑ

Φειδωλός στις δηλώσεις του για τα έργα ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής της Καλαμάτας ήταν χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, θυμίζοντας ωστόσο πως το έργο αυτό μελετήθηκε επί των ημερών του ως δήμαρχος και μετά από δεκαετή συζήτηση και ο ίδιος ως περιφερειάρχης το ενέταξε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

«Δηλώνω ξεκάθαρα ότι ο εν λόγω χώρος είναι θρησκευτικός χώρος και ως Περιφέρεια θα στηρίξουμε την Μητρόπολη Μεσσηνίας στην πολιτική της. Δεν θα δεχθούμε ποτέ, δηλαδή, οποιοδήποτε στέγαστρο από το Επισκοπείο μέχρι τον ναό της Υπαπαντής, το οποίο θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πλατείας. Το λέω ευθέως, όσο έχω την αρμοδιότητα αυτή είναι η θέση μου”, τόνισε ο κ. Νίκας.

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε υπογράψει στο επισκοπείo μαζί με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο την εργολαβική σύμβαση για το με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ έργο ανακατασκευής και αποκατάστασης του Κορφιωτάκειου κτιρίου, στην Καλαμάτα, το οποίο προορίζεται να στεγάσει το Εκκλησιαστικό και Χριστιανικό Μουσείο της Μητρόπολης. Το εν λόγω έργο, για το οποίο υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και της Μητρόπολης, πέρυσι τον Δεκέμβριο, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι σύντομα αναμένεται και η χρηματοδότηση για τις παρεμβάσεις στα πέριξ της Καλαμάτας μοναστήρια -της Δίμιοβας, του Μαρδακίου και της Βελανιδιάς- καθώς, όπως είπε, “πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η μελέτη και θα προωθηθεί προς χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιηθούν οι όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται”. Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήδη από την Περιφέρεια έχουν διατεθεί πιστώσεις για την επισκευή ναών και μονών σε όλη την περιοχή της μητρόπολης Μεσσηνίας. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευχαρίστησε για τη συνεργασία και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίλυση θεσμικών και κτιριολογικών προβλημάτων που καθυστερούσαν το έργο κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Καλαμάτας.

Υπάρχουν στη Μεσσηνία “σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συμβάλουμε στη λύση τους, καθώς διαθέτουμε τις σχετικές πιστώσεις, να παρέμβουμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό”, σημείωσε ο κ. Νίκας κατά τη χθεσινή παρουσία του στην Καλαμάτα. Η πρώτη του αναφορά ήταν ο δρόμος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, στον οποίον -όπως είπε ο κ. Νίκας – “υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα κενά, αφ’ ενός ο δρόμος δεν φθάνει στην Καλαμάτα παρά μόνο ως τον ποταμό Άρι και αφ’ ετέρου δεν προβλέπει παράκαμψη της Πύλου. Και τα δύο αυτά θέματα μπορούν να έχουν λύσεις δεδομένου ότι το εν λόγω έργο θα γίνει με την μέθοδο μελέτη – κατασκευή” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος δε στα έργα ΕΣΠΑ, τόνισε ότι “προφανώς πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς -και στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές”, παρατηρώντας ότι “δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αύξηση των τιμών”, για να σημειώσει πάντως ότι “έχει βρεθεί τρόπος να επιταχυνθεί ο βηματισμός”. Tην εργολαβική σύμβαση για την βελτίωση της 1ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα Στούπα – Πλάτσα – Αγιος Νίκωνας, έργο με προϋπολογισμό 1.115.900 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Το εν λόγω συμφωνητικό είναι ύψους 983.628,80 ευρώ και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 5 μήνες.
Β.Π.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος