Καλαμάτα: «Μνημείο Φωτός» στην κεντρική πλατεία

Eγκρίθηκε σήμερα, Μ. Τετάρτη, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας η αποδοχή δωρεάς “Μνημείου Φωτός” από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μνημείο, ύψους 3,4 μ. πλάτους 1,6 μ. και διαστάσεων βάσης διαμέτρου 7,04 μ., από μέταλλο, λευκό μάρμαρο και φωτογλυπτικά στοιχεία, ανθεκτικό στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της ΦΑΡΙΣ, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, πρόκειται για ένα σημαντικό γλυπτό, μνήμης και ιστορίας, για την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Τα έξοδα για το «Μνημείο Φωτός» θα καλυφθούν πλήρως από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.

Η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού έργου, όπως τονίζεται,  έχει ως σκοπό να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο.

Το έργο αναπτύσσεται σε τρία γλυπτικά στοιχεία:
-Το πρώτο είναι το κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το οποίο αποδίδεται με εικαστικό τρόπο, αποτυπωμένο πάνω σε ένα μεταλλικό κύλινδρο. Τα 2455 γράμματά του θα είναι διάτρητα και διαπερατά από το φως.
-Το δεύτερο στοιχείο εστιάζει στη λέξη «ελευθερία», γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, πάνω σε ανάγλυφες πλάκες μαρμάρου, με την μορφή εικαστικού αναπτύγματος σπείρας – κοχλία.
-Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με φωτογλυπτικά στοιχεία στο κέντρο του έργου, που ενώνουν τα αλλά δύο στοιχεία. Το έργο θα φωτίζεται από μέσα προς τα έξω και το φως θα καταλήγει πάνω στις λέξεις «ελευθερία».

Μια άλλη διάσταση των φωτογλυπτικών στοιχείων του έργου, ο «επετειακός φωτισμός», θα είναι μια «δέσμη φωτός» που θα ξεκινά από το κέντρο του έργου και θα μπορεί να ανεβαίνει στον ουρανό και να είναι ορατή από πολύ μακριά. Ο «επετειακός φωτισμός» θα ανάβει σε συγκεκριμένα μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στο κάθε έτος, σηματοδοτώντας την έναρξη σημαντικών γεγονότων για τη πόλη και την Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ