Καλαμάτα: Mια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση για την αρχαία ελληνική λύρα

Mια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τίτλο “Χρυσέα Φόρμιγξ 3000 χρόνια ελληνικό τραγούδι & ποίηση, Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα” θα πραγματοποιηθεί Την Τετάρτη, (11 Μαΐου) στις 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η αρχαία ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και τη μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Η λύρα, τόσο ως λέξη όσο και ως έννοια, συνεχίζει να ζει στη λυρική τέχνη, στη λυρικότητα, στον λυρισμό.

Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής σε μια διαχρονική μεν αλλά συνεπώς στιλιστική προσέγγιση. Στην παρέμβαση αυτή, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο σύγχρονα όργανα, ένα βιολί που περνάει και στην παραδοσιακή μουσική και ένα κλασικό τσέλο και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά της αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες.

Το πρόγραμμα διατρέχει ολόκληρη την ελληνική μουσική ιστορία εστιάζοντας σε ποιήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα και σε τραγούδια που αναδεικνύουν την ευαισθησία, τη σχέση της χώρας με τη θάλασσα αλλά και το κέφι για ζωή που χαρακτηρίζει το έθνος μας.

Αρχαία λύρα, επιμέλεια, διασκευές: Νίκος Ξανθούλης
Τραγούδι: Θεοδώρα Μπάκα
Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός
Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος