Χιλιάδες κόσμου, παρακολούθησαν το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου, το λαμπρό εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821.
Με τη συμμετοχή του λαού και των επισήμων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Aπελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Στις εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και τη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Τη λαμπρή για την Καλαμάτα ημέρα, τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ο αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεκίνησε η πομπή προς το Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου.
Με την προσέλευση των επισήμων προσκεκλημένων, στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων ακολούθησε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ‘21.
Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.
Ακολούθησαν:
- Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του ιερού Αγώνα
- Κατάθεση στεφάνων
- Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων
- Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου
Στη συνέχεια , πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαµάτας, που εντυπωσίασε για ακόμα μια χρονιά.
Στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 και του ERTNEWS, ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε για την ιστορική διάσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος