Καλαμάτα: Εβδομάδα “Γαλλοφωνίας” στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Φετινό θέμα του εορτασμού η γαστρονομία.

Για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων εργάστηκε η ομάδα γαλλοφωνίας Καλαμάτας που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Sylvie Dufresne, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Τόνια Καραλιά, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα, Νινέτα Σωτηράκη και Κάλλια Ταβουλάρη υπό τον συντονισμό της ΔΚΒ Καλαμάτας. Η εβδομάδα γαλλοφωνίας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου (αρ. πρωτ. 618/24-01-2019) και φέτος συμπράττουν μαζί μας σημαντικοί άνθρωποι και φορείς της πόλης μας.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Στρογγυλό τραπέζι «Γαλλοφωνία & Γαστρονομία»
13 Μαρτίου 2019, ξενοδοχείο Elite, ώρα 19.00:

Προσεγγίζουμε τις διαπολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και καταδεικνύουμε τη λειτουργική διάσταση της γαλλικής γλώσσας μέσα από το παράδειγμα της ένταξης της γαλλικής γαστρονομίας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Προσκεκλημένοι ομιλητές οι:
•Jean – Marie Hoffmann, executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα
•Ντίνα Νικολάου, σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίων στο Παρίσι
•Κώστας Παπαδημητρίου, οινολόγος, επιχειρηματίας
•Παναγιώτης «Γαστροναύτης» Παπανικολόπουλος, τροφογράφος, γαστρονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το Elite City Resort. Για την περίσταση, το εστιατόριο Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου έχει σχεδιάσει δείπνο γευσιγνωσίας με γαλλικές σπεσιαλιτέ σε προσιτή τιμή. Για το δείπνο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, σε απευθείας επικοινωνία με το ξενοδοχείο (+30 27210 22434).

3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία
16 Μαρτίου 2019, Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ώρα 11.00:

Οι μαραθώνιοι ανάγνωσης είναι ένας πανελλήνιος θεσμός για τον εορτασμό της ημέρας γαλλοφωνίας. Διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και ώρα, από εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Το 2017 η ΔΚΒ Καλαμάτας ξεκίνησε, διοργανώνοντας τον 1ο μαραθώνιο στην Καλαμάτα με 95 αναγνώστες. Το 2018 ο αριθμός ανέβηκε στους 180 και η διεύρυνση στο νομό ήταν μεγάλη. Φέτος, διοργανώνουμε ίσως τον μεγαλύτερο μαραθώνιο στη χώρα με 285 αναγνώστες από 22 σχολικές μονάδες α’θμιας & β’θμιας εκπαίδευσης και 4 κέντρα ξένων γλωσσών. Σημαντική υπήρξε η συνδρομή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας (αλφαβητική σειρά): Dufresne Sylvie, Γιαννακοπούλου Κυριακή, Δημάκου Μαρία – Ελένη, Δρέτα Μαρία, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κονταξή Μαρία, Κυριακοπούλου Λουκία, Κυριακού Ειρήνη, Λάμπου Χριστίνα, Μπουγιούκου Κατερίνα, Μυρίλλα Δήμητρα, Σκλήκα Ουρανία, Σωτηράκη Νινέτα, Ταβουλάρη Κάλλια, Τζιφή Μαρία, Τσιτσοπούλου Σωτηρία
Το βιβλίο που θα διαβαστεί φέτος είναι το “La vraie recette de l’amour” της Agnes Laroche. Η συγγραφέας επιφυλάσσει μια μικρή διαδικτυακή έκπληξη στους συμμετέχοντες. Πρώτος αναγνώστης ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα κος Αριστείδης Μουτζούρης.
Στο μουσικοχορευτικό κομμάτι συμπράττει μαζί μας η Παιδική χορωδία Γιώργου Σκλήκα.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι σπουδαστές των τμημάτων Μαγειρικής και Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° θα προσφέρουν κεράσματα γαλλικής έμπνευσης.
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Προβολή ταινιών γαλλόφωνου κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους
17 Μαρτίου 2019, πολυχώρος Α49, ώρα 17.00 και 19.30:

Η τελευταία μέρα εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο για μικρούς και μεγάλους γαλλόφωνους! Θα προβληθεί αρχικά η ταινία «Ratatouille» για παιδιά και στη συνέχεια η ταινία «Le diner de cons» για τους ενήλικες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Καλαμάτα: Εβδομάδα “Γαλλοφωνίας” στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος