Καλαμάτα: Επιστημονική Λαογραφική Διημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο

Εξαιρετικά σημαντική Επιστημονική Λαογραφική Διημερίδα διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Μαϊου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με θέμα ο «Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας». Συνδιοργανωτές είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, την οποίαν ίδρυσε το 1909 ο Πατέρας της Λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ομιλητές και θέματα που θα αναπτυχθούν:

Συνεδρία 1η
ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας: «Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ “ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ” ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΚΟΥΖΑΣ, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ταμίας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ».
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ, Ερευνητής Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «ΦΩΝΗ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΡΑΨΩΔΟΥΣΗΣ» (ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΑΙ, 381.30): Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΕΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ Γ. ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ, Φιλόλογος-Καθηγήτρια, διδάκτωρ Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΡΙΓΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Συνεδρία 2η
ΜΑΝΟΛΗΣ Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ, Καθηγητής Λαογραφίας και Κοσμήτωρ και της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας: «Ο Μ. Γ. ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ».
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ, τ. Αν. Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΤΣΕΡΠΕΣ, Ερευνητής Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, “ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΟΛΟΙ»: ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».
ΒΑΪΟΣ Φ. ΚΑΜΙΝΙΩΤΗΣ, διδάκτωρ Λαογραφίας, διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), «ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ: Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ».

Καλαμάτα: Επιστημονική Λαογραφική Διημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο

Αφίσα της Επιστημονικής Λαογραφικής Διημερίδας με θέμα ο «Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος