Καλαμάτα: Έκθεση για τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά

Το έργο της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες προβάλλεται και αναδεικνύεται μέσα από μία έκθεση, της οποίας η λειτουργία ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Καλαμάτα: Έκθεση για τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο ΜοριάΤην έκθεση, με τίτλο: «Στους Δρόμους του Μοριά – Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829», διοργανώνουν η ΜΟΡΕΑΣ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα και το Δήμο Καλαμάτας. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δύο εκδόσεων της ΜΟΡΕΑΣ με αντικείμενο την ιστορική αυτή αποστολή.

Η γαλλική επιστημονική αποστολή στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες, η οποία πραγματοποιήθηκε την κρίσιμη δεκαετία 1829-1838, περίοδο κατά την οποία θεμελιωνόταν το Ελληνικό Κράτος, αποτύπωσε την κατάσταση με θαυμαστή ακρίβεια, λεπτομέρεια και πλούτο πληροφοριών.

Τα μέλη της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής 1829-1838, οι είκοσι περίπου επιστήμονες και καλλιτέχνες, καθώς και οι είκοσι οκτώ συμπράττοντες αξιωματικοί-τοπογράφοι του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Σώματος Μηχανικού, έφεραν σε πέρας ένα σύνθετο χαρτογραφικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό και εκδοτικό έργο, που αποτέλεσε και αποτελεί μια ισχυρή μαρτυρία για το γεωγραφικό χώρο και την κοινωνία κατά την ιδιαίτερη αυτή εποχή της χώρας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι χάρτες του Μοριά, οι δρόμοι, οι διαδρομές, τα μνημεία, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, τα ορυκτά, οι οικισμοί και η εξέλιξή τους μέχρι σήμερα με ποικίλο και πολύτιμο ανέκδοτο υλικό.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει το σύνολο της εικονογράφησης της Αποστολής του 1829 σε ιστορικό και σύγχρονο χαρτογραφικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με πληροφορίες για την κατάσταση των κοινωνιών, του περιβάλλοντος και των μνημείων, με έμφαση σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ώρες Λειτουργίας: 19:00 – 22:00

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης, που είχαν προγραμματισθεί για τις 30/7, ανεβλήθησαν λόγω του εθνικού πένθους και θα γίνουν σε εύθετο χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος