Καλαμάτα: Eκδήλωση τιμής και μνήμης για την Μάχη της Κρήτης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης και την 85η επέτειο από το έπος του 1941, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (6 Ιουνίου 2026) στις 20:30 στο αμφιθέατρο του Εργατικού κέντρου Καλαμάτας.

Η Μάχη της Κρήτης, που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941, ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας αεροπορική εισβολή στην ιστορία. Παρά την υπεροχή των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, οι συμμαχικές δυνάμεις και ο κρητικός λαός αντιστάθηκαν με απαράμιλλο θάρρος. Αν και το νησί καταλήφθηκε μετά από μάχες δώδεκα ημερών, οι βαριές απώλειες των εισβολέων ανέδειξαν το αδούλωτο πνεύμα της Κρήτης και άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην πορεία του πολέμου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
-Ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που καθόρισαν την έκβαση της μάχης και την καθολική αντίσταση του λαού, από τον Πλωτάρχη – Ιστορικό του Πολεμικού Μουσείου Ευτύχιο Μπολιεράκη.
-Προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ του Πολεμικού Μουσείου για την Μάχη της Κρήτης σε σκηνοθεσία Ιωάννη Κοροδήμου.
-Παραδοσιακοί Κρητικοί χοροί και ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας “Ο Ψηλορείτης”.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας “Ο ΨΗΛΟΡΙΤΗΣ”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ” και το Πολεμικό Μουσείο (Παράρτημα Καλαμάτας) με την στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη

Καλαμάτα: Eκδήλωση τιμής και μνήμης για την Μάχη της Κρήτης
Αφίσα της εκδήλωσης για την Μάχη της Κρήτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος