Καλαμάτα: Εκδήλωση με θέμα το υγιεινό μαθητικό κολατσιό

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, διοργανώνουν το Σάββατο πρωί στις 26 Νοεμβρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς) και ώρες 10.00-13.30, δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση προς την τοπική κοινωνία, στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο «GALA-Δεκατιανό – Η σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του».

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Δ, Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με τους γονείς/κηδεμόνες τους και σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η συμμετοχή είναι Δωρεάν όμως με απαραίτητη προϋπόθεση οι γονείς/κηδεμόνες να έχουν κάνει κράτηση πριν την εκδήλωση για τους μαθητές/τριες στο «Εστιατόριο» Gala Δεκατιανό (στεγασμένος χώρος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας). Κρατήσεις μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 ηλεκτρονικά στην διεύθυνση https://forms.gle/jv8koQDmxuDMGoyMA. Οι κρατήσεις θα σταματήσουν όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 μαθητών/τριών.

Κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών/τριών υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με όχημα την βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν 3 παράλληλες δράσεις:

Α. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για μαθητές/τριες (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού) Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-13:30, Αίθριο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας:
Η εκδήλωση θα αφορά στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές/μαθήτριες όπου θα προσφερθεί μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι μαθητές/τριες θα επιλέξουν από το μενού και θα βιώσουν μια εμπειρία ενός εστιατορίου (μαιτρ, σερβιτόροι, ζωντανή μουσική) προσαρμοσμένου στην ηλικία τους. Οι Σεφ και οι Μάγειροι των εστιατορίων της Καλαμάτας σε συνεργασία με σπουδαστές μαγειρικής από Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ Καλαμάτας θα ετοιμάσουν το κολατσιό που θα επιλέξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες (το μενού έχει βασιστεί σε συμβουλές διατροφής από τους Διατροφολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας). Το γεύμα θα πλαισιώνεται από μουσική με την φροντίδα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Να σημειωθεί ότι οι επιλογές βασίζονται σε αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας προσφορά τοπικών επιχειρήσεων, τις οποίες θα προβάλουμε στην διάρκεια της εκδήλωσης.

Β. Ημερίδα με τίτλο: «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του», Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:30-13:00, Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας
Οι Γονείς/Κηδεμόνες, παράλληλα, θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου θα υλοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του» με εισηγητές Διατροφολόγους και επώνυμους ΣΕΦ της Καλαμάτας. Επίσης και οι Εκπαιδευτικοί Μεσσηνίας έχουν προσκληθεί (ανοιχτή πρόσκληση) να παρακολουθήσουν την ανωτέρω ημερίδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

10.30-10.45
Καλωσόρισμα – Στοχοθεσία Ημερίδας – Χαιρετισμοί – Παρουσίαση συνεργατών – Παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ»
Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας – Τρισεύγενη Πουλοπούλου, Δ/ντρια Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – πρώην Υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
10.45-11.00
«Απονομή βραβείων και επαίνων του Μαθητικού Διαγωνισμού 2022 με θέμα: Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;» – Δημήτριος Οικονομόπουλος, Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου – Γεώργιος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»
11.00-11.20
«Υγιεινή διατροφή για μαθητές Δημοτικού σχολείου»: Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική Διαιτολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής ΓΝ Καλαμάτας – Δημητροπούλου Μαρία, τεταρτοετής φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
11.20-12.00
«Καλές πρακτικές ένταξης υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών και της οικογένειας» – Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
12.00-12.20
«Τρόποι προετοιμασίας υγιεινού κολατσιού» Δημ. Καρράς ΣΕΦ Καθηγητής Δημόσιου ΙΕΚ Καλαμάτας
12.20-12.40
«Βιώσιμη Διατροφή – από την επιλογή ως τη συσκευασία» – Παρουσίαση του Δικτύου Δράσης ΠΕ «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ» – Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας
12.40-13.00
Ερωτήσεις – Συζήτηση – Αξιολόγηση ημερίδας – Κλείσιμο

Γ. πάμε για καψάλες στα λιοτρίβι
Το Σάββατο 26/11, από τις 14:00 μέχρι 16:00 στο λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, μαθητές/τριες μπορούν να δοκιμάσουν φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο, με τον όρο να περιγράψουν στους συμμαθητές/τριες, φίλες, φίλους και γονείς αυτό που θα αισθανθούν στον ουρανίσκο τους, αυτό που γεύτηκαν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος