Καλαμάτα: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ -Λ.) Καλαμάτας, το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Καλαμάτας, και ο Δήμος Καλαμάτας συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την ημέρα αυτή και προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν ένα άλλο κομμάτι της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία το οποίο αφορά όλους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 10.00 π.μ. στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας. Θα περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Άγγελοι της Χαράς» και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες (μαθητές σχολείων) θα λάβουν μέρος σε βιωματικές εμπειρίες προσομοίωσης ορισμένων αναπηριών, όπως κινητικές και οπτικές αλλά και πληροφορίες σχετικά με αναπηρίες ή/και σύνδρομα. Θα χρησιμοποιηθούν αμαξίδια αλλά και λευκό μπαστούνι με μάσκα κάλυψης, για μία βιωματική εμπειρία κίνησης. Παράλληλα, μέλη του προσωπικού του σχολείου θα βρίσκονται στο χώρο, φορώντας μπλούζες όπου θα αναγράφεται η συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας, όπως αυτισμός, τύφλωση, σύνδρομο down κτλ με σκοπό να λειτουργήσουν ατομικά ως φορείς πληροφόρησης.

Σύμφωνα με τον Oliver (2009) «αναπηρία είναι το μειονέκτημα ή ο περιορισμός μιας δραστηριότητας που προκαλείται από ένα σύγχρονο κοινωνικό οργανισμό (ή σύγχρονη οργάνωση της κοινωνίας), ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του τους ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες και δυσκολίες μάθησης αποκλείοντάς τους από τις κοινές κοινωνικές δραστηριότητες».

Στην ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, η αναπηρία εμφανίζεται ως κάτι το πολύ δυσάρεστο και γι΄ αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι βλέποντας τα άτομα με αναπηρία, τα παρομοιάζουμε με τους ήρωες. Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνει ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του, ήρωας είναι αυτός που προβαίνει σε μία αξιέπαινη πράξη αυτοθυσίας, την οποία ωστόσο έχει επιλογή να αποφύγει. Το άτομο με αναπηρία όμως έχει τις ίδιες ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους: την ανάγκη για τροφή, για νερό, για αγάπη, για αποδοχή, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, για το δικαίωμα στην εργασία κτλ. Από τα παραπάνω εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ίδια η κοινωνία έχει τις δικές τις αναπηρίες και στερεότυπα και δεν στέκεται ισότιμα απέναντι στους πολίτες της.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν: ο Δήμος Καλαμάτας, ο Φορέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ), ο Σύνδεσμος Τυφλών Καλαμάτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος