Καλαμάτα: Ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τις αρχαιότητες της πλ.Υπαπαντής

Δεν επετεύχθη τελικά κατά τη χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας κοινή συνισταμένη ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία πρόταση που θα αφορά στις αρχαιότητες της πλατείας Υπαπαντής.

Η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε γύρω στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, κατέληξε σε ψηφοφορία κατά την οποία υπερψηφίστηκε η πρόταση των μειοψηφιών για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, με 20 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά, καθώς οι περίπου 15 μέχρι εκείνη την ώρα σύμβουλοι της δημοτικής πλειοψηφίας αποφάσισαν μετά από πρόταση του επικεφαλής, δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου να απέχουν της ψηφοφορίας. Έτσι λοιπόν το σώμα εξέφρασε μετά από μια μαραθώνια συζήτηση τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής, ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης καιτον Δήμο να αναλαμβάνει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνέργειες προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του ΚΑΣ (2011), ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων. Παράλληλα, ο Δήμος καλείται να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για τη γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή τους.

«Το ψήφισμα δεν αλλάζει επι της ουσίας τις προθεσεις της δημοτικής αρχής που τρέχει πρώτη τις εξελίξεις», δήλωσε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ιδιαιτέρως το γεγονός πως τα νέα δεδομενα θέλουν τα αρχαία να μη βρισκονται κατω από την πλατεία αλλά να εκτείνονται πέραν αυτής, από το ρείθρο νοτιοδυτικά και στο δρόμο και ως εκ τούτου δεν συνδέονται με την ανάπλαση της πλατείας. Άρα όπως τόνισε ο δήμαρχος δεν υπάρχει καμία βιασύνη να υπογραφεί εντός του μήνα –όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί- σύμβαση για τη διασκόπηση του χώρου με το Πολυτεχνείο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης πάντως, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της προϊσταμένης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελίας Μηλίτση, η οποία παρουσιάζοντας και το σχετικό τοπογραφικό -που προσδιορίζει επαρκώς και οριοθετεί τον αρχαιολογικό χώρο- ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα επέλεγε να διασωθούν τα αρχαία που είναι ήδη ορατά, λέγοντας πως αυτό, θα ήταν προτιμότερο από το να σκάψει κανείς “για τη δόξα” όπως επεσήμανε, ειδικά τη στιγμή που από τα μνημεία του νομού, μόνο το 5% έχει διασωθεί, εξηγώντας πως σε πρώτο πλάνο θα έπρεπε να βρίσκονται πολλά από εκείνα που κινδυνεύουν.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης πολύς λόγος και για τα νέα στοιχεία που έχουν ανακύψει, με τους συμβούλους και τους εκπροσώπους της διαδικτυακής ομάδας που διεκδικεί να σωθούν τα αρχαία της Υπαπαντής, να καταθέτουν τις δικές τους απόψεις.
Παρέμβαση στη χθεσινή συνεδρίαση έκανε και ο Γιώργος Αλμπάνης, ο επιστήμονας που είχε εκπονήσει τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, η οποία περιελάμβανε και τη μη εγκεκριμένη (για τις ανασκαφές απόφαση) από το υπουργείο Πολιτισμού.

Με αιχμές πάντως για τα σκοτάδια στον επικίνδυνο δρόμο της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και με ερωτηματικά για την αναγκαιότητα της σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης εξέφρασε την άρνησή του να παραστεί στην χθεσινή συνεδρίαση. “Αποφεύγω να οδηγώ τη νύχτα σε επικίνδυνους, ανεπαρκώς φωτισμένους δρόμους που οδηγούν στην κατοικία μου στο Μαυρομάτι Ιθώμης”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και διερωτάται “γιατί σπευδει η δημοτική αρχή να αναθέσει τώρα γεωφυσική διασκόπηση στην πλάτεία της Υπαπαντής χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος