Καλαμάτα: Αλλάζει το Ανατολικό Κέντρο – Τι έργα θα γίνουν

Στην πλήρη αναμόρφωση του Ανατολικού Κέντρου στοχεύει ο Δήμος Καλαμάτας, με μια μεγάλη παρέμβαση ύψους 16.374.134,56 € που κατατίθενται από το Δήμο Καλαμάτας στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κλαμάτας.

Η πρόταση προβλέπει παρεμβάσεις αναζωογόνησης στο χώρο των πρώην λυομένων «Βάγια» και στο χώρο του Παλιού Στρατοπέδου, διαμόρφωση των οδών διασύνδεσης των περιοχών αυτών, με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία.

Η περιοχή στα πρώην λυόμενα Βάγια, (30 στρεμμάτων) ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, ενώ από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο οι χρήσεις Γης προβλέπουν την κατασκευή αθλητικών υποδομών, πεζοδρόμων και Παιδικής Χαράς.

Το παλιό στρατόπεδο, έκτασης 110 στρεμμάτων περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή:Το Πανεπιστήμιο, τη Φοιτητική Εστία, το κλειστό Γυμναστήριο «Τέντα», τα Γήπεδα ποδοσφαίρου, Tένις, Μπάσκετ, τον Γ’ Παιδικό Σταθμό, το Σταθμό του ΕΚΑΒ, το ΚΕΦΙΑΠ, συγκρότημα βιοκλιματικών κατοικιών, συγκρότημα κτηρίων εμπορικής εκμετάλλευσης και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Καλαμάτας.

“Στόχος η διασύνδεση της περιοχής με την Παραλία, να γίνεται κυρίως από τη οδό Ηρώων, όπως οι παρεμβάσεις ανοικοδόμησης των παρόδιων οικοπέδων, έχουν αφήσει τα σημάδια τους, τόσο στο οδόστρωμα, όσο και στα πεζοδρόμια.

Με το Ιστορικό Κέντρο, γίνεται μέσω των οδών Μαυρομιχάλη και Καλλιπατείρας, δρόμοι στους οποίους αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα η οποία απαιτεί παρεμβάσεις αισθητικού και λειτουργικού χαρακτήρα και με τον περιμετρικό μέσω των οδών Καλλιπατείρας και Μαρίας Κάλλας, που λειτουργούν όμως, ως απλοί συνοικιακοί δρόμοι, μη ανταποκρινόμενοι στα σημερινά δεδομένα.

Με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα, αλλά και η κίνηση εντός αυτής, να είναι δυσχερής για πεζούς και ποδηλάτες και το αυτοκίνητο να κυριαρχεί.

Αξιολογώντας σήμερα την κατάσταση της Ανατολικής Γειτονιάς, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι το Ανατολικό Κέντρο παρουσιάζεται άναρχο, απόμακρο και δυσλειτουργικό, xωρίς κέντρο βάρους, σημεία έλξης και επισκεψιμότητα.

Η Ανατολική Γειτονιά είναι μια συνοικία χωρίς “καρδιά”, χωρίς κινητήρια δύναμη, η λειτουργία της οποίας αποτυπώνει την αποτυχία της εφαρμογής των στρατηγικών στόχων που τέθηκαν για την αποκέντρωση των λειτουργιών της πόλης” τόνισε ο κ. Μπασακίδης.

Οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος είναι: Ανάπλαση των ενδιάμεσων αδόμητων περιοχών του ανατολικού κέντρου έκτασης 40 στρεμμάτων, δημιουργία μιας κεντρικής δράσης που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης, εμπλουτισμός με νέες χρήσεις, για όλους, διαμόρφωση διακριτών εισόδων, δημιουργία αξόνων κυκλοφορίας, κατασκευή χώρων αναψυχής και κατασκευή πολιτιστικών και εμπορικών υποδομών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος