Η «Καλαμάτα» του KLE η καλύτερη τοιχογραφία παγκοσμίως για τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη Street Art Cities

Μια σημαντική διεθνής διάκριση απέσπασε η Καλαμάτα, καθώς η μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία του καλλιτέχνη KLE (Κλεομένη Κωστόπουλου), που κοσμεί το κτίριο Παπαδημητρίου στο κέντρο της πόλης, αναδείχθηκε «Καλύτερη Τοιχογραφία στον Κόσμο» για τον Νοέμβριο 2025. Η ανάδειξη πραγματοποιήθηκε μέσα από το μηνιαίο BEST OF της Street Art Cities, της μεγαλύτερης παγκόσμιας πλατφόρμας για την τέχνη στον δημόσιο χώρο.

Η «Καλαμάτα» του KLE η καλύτερη τοιχογραφία παγκοσμίως για τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη Street Art Cities

Το έργο, με τίτλο «Καλαμάτα», αποτελεί μια αλληγορική απεικόνιση της πόλης μέσα από το πρόσωπο της Μαρίας Κάλλας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και αναδεικνύοντας τη βαθιά πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Η τοιχογραφία έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες, συγκεντρώνοντας πλήθος θετικών σχολίων.

Η διάκριση προέκυψε μέσα από διεθνή ψηφοφορία χρηστών της πλατφόρμας, που ανέδειξαν το έργο της Καλαμάτας στην κορυφή μεταξύ εκατοντάδων συμμετοχών από όλο τον κόσμο. Ο δημιουργός της τοιχογραφίας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του, ευχαριστώντας όσους υποστήριξαν και μοιράστηκαν το έργο από την πρώτη στιγμή.

Η «Καλαμάτα» του KLE η καλύτερη τοιχογραφία παγκοσμίως για τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη Street Art Cities

Πέρα όμως από τη διάσταση της δημόσιας τέχνης, η βράβευση αυτή λειτουργεί και ως επιπλέον αφορμή προβολής της μεσσηνιακής ταυτότητας, που στηρίζεται σε έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, στη διεθνώς αναγνωρισμένη γαστρονομία και στη διαρκώς αναπτυσσόμενη πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής. Η τοιχογραφία «ταξιδεύει» πλέον μαζί με αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Μεσσηνία: το ελαιόλαδο και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, την κουζίνα που στηρίζεται στην τοπικότητα και την παράδοση, αλλά και τη δημιουργικότητα που αναδύεται μέσα από την πόλη.

Με την αναγνώριση αυτή, η «Καλαμάτα» ταξιδεύει πλέον διεθνώς ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής δημόσιας τέχνης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της πόλης και αναδεικνύοντας τον ρόλο της street art ως μέσο πολιτιστικής έκφρασης και αστικής αναζωογόνησης.

*Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Κλεομένη Κωστόπουλου στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ 3 λίγο πριν ολοκληρωθεί η εντυπωσιακή του τοιχογραφία στο κέντρο της Καλαμάτας:

Η εικαστική αυτή παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας Mission του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”. 

Χορηγοί στη δράση αυτή, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, καθώς και επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Καλαμάτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος