Η Καλαμάτα στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030

Μία ιστορική ημέρα είναι η σημερινή για την Καλαμάτα, καθώς αξιολογήθηκε θετικά και εντάχθηκε στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι αφού προηγήθηκε μια αυστηρή διαδικασία επιλογής.

Για τη σημαντική εξέλιξη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απ’ την Αμερική όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες δήλωσε:

«Η 28η Απριλίου του 2022, είναι και θα είναι, μια ιστορική ημέρα για το Δήμο μας. Τα καταφέραμε!

Η Καλαμάτα είναι μία από τις 100 πόλεις από επιλέχτηκαν από ολόκληρη την Ευρώπη και εντάχτηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030».

Ο Δήμος μας και όλοι εμείς, οι κάτοικοι του, είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προσπάθεια αντιστροφής των εφιαλτικών εξελίξεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής και στη συνέχεια μίας παγκόσμιας κοινότητας κλιματικής ουδετερότητας.

Η Καλαμάτα, οδηγεί τις εξελίξεις. Όπως άλλωστε της πρέπει.

Δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ορίσουμε εμείς την τύχη μας. Να διαμορφώσουμε, για χρόνια πολλά, την ποιότητα της ζωής μας. Να κατακτήσουμε κορυφαία θέση στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο των κόσμο.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους που συμμετείχαν στη μεγάλη προσπάθεια της διεκδίκησης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι γνωρίζω καλά ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία, συνιστά μόνο την αφετηρία της μεγάλης πρόσκλησης που ανοίγεται μπροστά μας.

Της πρόκλησης για την επιτυχημένη υλοποίηση της συμμετοχής μας, με τρόπο που θα διασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη για το Δήμο και τους κατοίκους του.

Για μία διαφορετική Καλαμάτα, θωρακισμένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με φυσιογνωμία και χαρακτήρα που θα την καταστήσουν ελκυστικό τόπο για να ζεις, αλλά και πόλη – πρότυπο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οφείλουμε όλοι, πρώτος εγώ, να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή με συνεργασία, σύνθεση, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συστηματική και συνεχή προσπάθεια.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη του Δήμου, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, σύλλογοι και πολίτες.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Πετύχαμε να δημιουργήσουμε για το Δήμο μας, μια τεράστια ευκαιρία.

Ευκαιρία να διαμορφώσουμε την πορεία της πόλης μας.

Ευκαιρία να βελτιώσουμε αποφασιστικά την ποιότητα της ζωής μας.

Ευκαιρία να ζήσουμε ασφαλέστερα και καλύτερα.

Δεσμεύομαι, ότι όπως κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής μας στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030», έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της αξιοποίησης της ευκαιρίας που ανοίγεται για την πόλη μας και για όλες και όλους εμάς.

Σας καλώ να εργαστούμε μαζί για μια διαφορετική, κλιματικά ουδέτερη, ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, που θα καταστήσει την Καλαμάτα πόλη – πρωταγωνιστή και θα διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς, τα παιδιά μας, τις γενιές που θα ακολουθήσουν».

Εκτός της Καλαμάτας, απ’ την Ελλάδα, εντάχθηκαν ακόμα οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Τρικάλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος