Η Καλαμάτα διεκδικεί θέση στις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Η Καλαμάτα διεκδικεί με αξιώσεις την ένταξή της στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα των «100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030», τόνισε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκε ο ιστότοπος διαλόγου που ετοίμασε το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξήγησε, ότι είναι ένα σχέδιο που καλεί τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τρόπους μέσω των οποίων θα φτάσουν την πόλη τους, την περιοχή τους στην Κλιματική Ουδετερότητα. Είναι δύσκολος και απαιτητικός, ταυτόχρονα όμως και οραματικός στόχος που, για το Δήμο Καλαμάτας χαρακτηρίζεται από τις λέξεις Φιλοδοξία – Δέσμευση – Ικανότητα και Συμμετοχή. Ο Δήμος Καλαμάτας ξεκίνησε από το τέλος, από τη Συμμετοχικότητα. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το site. Μέσω αυτού θα μπορούν όλοι, δημότες και φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις, τις ιδέες τους για τους επτά άξονες που έχουν τεθεί. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης περίπτερο όπου θα παρέχονται πληροφορίες και θα κατατίθενται απόψεις.

Οι τομείς παρέμβασης για την εκπόνηση της Στρατηγικής για την Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη Καλαμάτα, εμπεριέχονται στους πιο κάτω θεματικούς άξονες:

Μεταφορές και Αστική Κινητικότητα – Κτήρια και Εγκαταστάσεις – Ενέργεια και Περιβάλλον – Πολεοδομικός σχεδιασμός και Αστικό περιβάλλον, Κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων – Ανθεκτικότητα της πόλης και σχετικές υποδομές – Οικονομία και Κοινωνία.

Μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, από τον ιστότοπο mission.kalamata.gr, ζητούνται μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου, οι απόψεις και οι προτάσεις κάθε ενεργού πολίτη και φορέα της πόλης.

Επόμενα βήματα

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα υπάρξει εκδήλωση- παρουσίαση, των αποτελεσμάτων της Διαβούλευσης και θα προταθεί το τελικό σχέδιο των αξόνων με τις θεματικές τους ενότητες. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα θεματικά εργαστήρια ανά άξονα, στα οποία υπό την καθοδήγηση του συντονιστή, θα αναπτυχθούν προβληματισμοί και θα γίνει συζήτηση και για κάθε θεματική ενότητα χωριστά.

Επιδίωξη του Δήμου είναι οι συμμετέχοντες στις θεματικές Διαβουλεύσεις να είναι, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, καταξιωμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες και φορείς της πόλης, σχετικοί με τη θεματολογία. Κάθε εργαστήριο στο τέλος της διαβούλευσης θα καταθέτει μετά από αξιολόγηση, τις προτάσεις του προς την επιτροπή.

Κλείνοντας τον κύκλο των θεματικών εργαστηρίων, περί τα τέλη Νοεμβρίου, θα υπάρξει μια νέα ανοικτή διαβούλευση για όλες τις προτάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος