Ευ. Βενιζέλος από την Καλαμάτα: «Ανησυχώ μήπως η κρίση δεν μας δίδαξε όσα θα έπρεπε»

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «REΧ» στην Καλαμάτα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» χθες το βράδυ (15/12).

Για το βιβλίο, το οποίο προέκυψε από μια συζήτηση-συνέντευξη με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιώργο Κουβαρά, για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνεχιζόμενες κρίσεις μέχρι σήμερα, μίλησαν η συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρούλα Γεωργακοπούλου και ο εκδότης – συγγραφέας Πέτρος Παπασαραντόπουλος ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς.

Αρχικά ο κ. Παπασαραντόπουλος, μεταξύ άλλων το χαρακτήρισε ως ένα τίμιο απολογισμό, ηθικής πεποίθησης και ηθικής ευθύνης, προσθέτοντας ότι στα χρόνια της κρίσης ο συγγραφέας «έβαλε το κεφάλι του στον πάγκο του χασάπη». Η κα Γεωργακοπούλου τόνισε ότι αποτελεί μια «ραψωδία» από την αρχή μέχρι το τέλος, προσφέροντας στον αναγνώστη ιστορική μνήμη και τεκμηρίωση των γεγονότων.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε, ότι ουσιαστικά αυτό το βιβλίο, αποτυπώνει την αγωνία του, για το αν τελικά η οικονομική κρίση και όλα όσα πέρασε ο ελληνικός λαός τον δίδαξαν όλα όσα θα έπρεπε αλλά και μια παράκληση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι ενόψει των νέων κρίσεων τις οποίες ήδη αντιμετωπίζουμε.

Ευ. Βενιζέλος από την Καλαμάτα: «Ανησυχώ μήπως η κρίση δεν μας δίδαξε όσα θα έπρεπε»

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης εκδήλωσης αλλά και της συζήτησης που ακολούθησε με το κοινό, ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η υπόθεση διαφθοράς στις «Βρυξέλλες» αποδεικνύει πόσο εύθραυστο είναι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Υπογράμμισε ότι σήμερα ο πλανήτης και κυρίως η Ευρώπη βρίσκονται σε μια κατάσταση ιστορικής υπνοβασίας, που θυμίζει την περίοδο πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και χρειάζεται αφύπνιση η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη, προσθέτοντας το τεράστιο κενό ηγεμονίας και ηγεσίας που υπάρχει στην Ε.Ε. η οποία δεν μπορεί να λύσει ζητήματα όπως την ενεργειακή της εξάρτηση , την εξασφάλιση της ασφάλειας της αλλά ακόμα και ζητήματα της ιδεολογικής ταυτότητας της δύσης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την εμπλοκή και της κα Καϊλη, λέγοντας πως αποδεικνύει πόσο εύθραυστο είναι το οικοδόμημα της «Ένωσης» καθώς αυτή η υπόθεση κλονίζει τους θεμελιώδεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και δημιουργεί πρόβλημα διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Να πέσει άπλετο φως και σύντομα χωρίς «δικαιολογίες» στην υπόθεση των υποκλοπών

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν μπορεί να μένει σε εκκρεμότητα, υπενθυμίζοντας ότι το 1993 για ανάλογο ζήτημα ασκήθηκε δίωξη και στο ειδικό δικαστήριο. Πρόσθεσε, ότι εφόσον έχει γίνει παραδοχή για παράνομες ενέργειες και ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με αυτές, πιστεύει ότι άμεσα θα πρέπει να κινηθούν οι εισαγγελικές αρχές και η ΑΔΑΕ με συντεταγμένο και επείγοντα τρόπο ώστε να διαλευκάνουν το συντομότερο αυτή την υπόθεση. Σχολίασε δε, πως δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται το επιχείρημα ότι επειδή πρέπει να καταπολεμείται η κοινοβουλευτική διαφθορά, πρέπει να γίνεται γενικευμένη παρακολούθηση πάντων και πασών… καθώς αυτό δεν είναι δημοκρατία και κράτος δικαίου και αν κάποιοι δε το αντιλαμβάνονται αυτό πρόκειται για μια ιστορική παρεξήγηση της έννοιας της προστασίας της δυτικής δημοκρατίας.

Η κατάσταση με την Τουρκία έχει επιδεινωθεί

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, σημειώνοντας πως έχουμε ανάγκη από μια ιστορική αναθέρμανση με το χάρτη της περιοχής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το 2019 οι μονομερείς τουρκικοί ισχυρισμοί και η τουρκική επιθετικότητα είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα γκρίζων ζωνών όπου γκρίζες ζώνες ήταν τα Ίμια, ήταν οι μη κατονομαζόμενες νησίδες. Τώρα η τουρκική προκλητικότητα και οι μονομερείς ισχυρισμοί έχουν επεκτείνει την απαράδεκτη θεωρία των γκρίζων ζωνών σε όλο το Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Και το ζήτημα δεν είναι οι γκρίζες ζώνες σε σχέση με τα Ίμια αλλά είναι οι γκρίζες ζώνες σε σχέση με την Κρήτη. Άρα λοιπόν εάν θέλουμε να κάνουμε μια μακροσκοπική θεώρηση, από την άποψη αυτή έχει επιδεινωθεί η κατάσταση πάρα πολύ».

Πρόσθεσε δε, πως η Τουρκία δεν ισχυρίζεται ότι είναι μια τυπική δυτική χώρα, θεωρεί ότι είναι μια περιφερειακή δύναμη η οποία επαμφοτερίζει, διεκδικεί έναν διαφορετικό ρόλο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που είναι μια νομιμόφρων Ευρωπαϊκή, ΝΑΤΟϊκή, φιλοαμερικανική χώρα και ως εκ τούτου είναι ασύγκριτα πιο αξιόπιστη απ’ ότι είναι η Τουρκία. «Θα θέλαμε όμως μια Τουρκία εκτός Δύσης; Θέλουμε μια Τουρκία ή οποία, έστω με αποκλίσεις, έστω με προβλήματα, να διατηρεί τις σχέσεις της με τη Δύση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευ. Βενιζέλος από την Καλαμάτα: «Ανησυχώ μήπως η κρίση δεν μας δίδαξε όσα θα έπρεπε»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βενιζέλου, παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, Θ. Βασιλόπουλος και Γ. Αθανασόπουλος, πρώην δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και πλήθος αυτοδιοικητικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος