Διευκρινίσεις υπουργείου για ΣτΕ και Κυπαρισσιακό

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφορικά με την κρίση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καθίσταται σαφές πως κρίνεται ορθός ο προσανατολισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και διευκρίνιζεται πως το Σώμα δεν μιλά γι΄αντισυνταγματικότητα αλλά ζητά εκ νέου υποβολή του σχεδίου ΠΔ, εφόσον διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Συνεπώς -σύμφωνα με το υπουργείο, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν κατ’ εξαίρεση οι εγκεκριμένες κατά τα έτη 2012 και 2014 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που το συνοδεύουν, πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της ΣΜΠΕ. Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ οφείλει να συντάξει μελέτη, η οποία θα συνυποβληθεί με την εκ νέου προώθηση του σχεδίου ΠΔ για έγκριση στο ΣτΕ.
Το υπουργείο υπογραμμίζει εξ΄άλλου πως και από αυτή τη γνωμοδότηση “η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ, οικ. 25749/20.5.016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος