23 Μαρτίου 1821: 200 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καλαμάτας

200 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καθοριστική ημερομηνία για την Ελληνική Επανάσταση, στις 23 Μαρτίου του 1821, κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε πρώτη απ΄όλες τις ελληνικές πόλεις από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ωστόσο φέτος για τον εορτασμό της επετείου ο δήμος Καλαμάτας είναι λιτές και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Όλες οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν ουσιαστικά χθες (Δευτέρα) με τη διαδικτυακή συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας σε έργα φιλελλήνων συνθετών, θα μεταδίδονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου Καλαμάτας και των λογαριασμών του σε Youtube και Facebook. Επίσης θα μεταδοθούν από τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα.
Σήμερα οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το πρωί με την έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Στις 2 παρά τέταρτο από την Ιερά Μονή της Βελανιδιάς θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα στην Καλαμάτα, για να φτάσει στην πλατεία 23ης Μαρτίου 45 λεπτά μετά.

Στις 3 μετά το μεσημέρι θα τελεστεί δοξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ Χρυσοστόµου, στις 3.30 θα αναγνωστεί ο Όρκος των Αγωνιστών της Επανάστασης και θα τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη τους. Θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου και το προσκλητήριο των Οπλαρχηγών.

Στις 7 το απόγευμα ο μεσσήνιος τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με θέμα: «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές».
Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο Βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Επίσης στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκδηλώσεων για την Εθνική μας Επέτειο αύριο, Τετάρτη 24 του μήνα θα μεταδοθεί η διαδικτυακή ομιλία του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, David Brower με θέμα «Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση». Ο David Brewer είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε κλασική φιλολογία και ιστορία. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αφοσιωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Έμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. “Η φλόγα της ελευθερίας” αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών πηγών. Ζει στο Λονδίνο.

Η μετάδοση της ομιλίας του θα ξεκινήσει στις 9 αύριο το βράδυ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος