Υλικό για να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο τα παιδιά

Αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί να ενδυναμώσουν τη γνώση των παιδιών για το πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο, πώς να επιλέγουν ποιοτικό και κατάλληλο περιεχόμενο για την ηλικία τους και πώς να απολαμβάνουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος, στέκεται το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Όπως αναφέρει, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του ψηφιακού κόσμου από ολοένα και μικρότερης ηλικίας χρήστες άλλωστε, επιβάλλει πλέον την αναγκαιότητα επιμόρφωσης και διαμόρφωσης αξιών που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τους αναδυόμενους κινδύνους από τη χρήση της τεχνολογίας.

Έτσι και φέτος το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε και δημοσιεύει μέσα από την ιστοσελίδα www.saferinternet4kids.gr νέο ψηφιακό υλικό για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» μέσα στην τάξη ή και στο σπίτι.

Τo «Back to school package» το οποίο είναι διαθέσιμο από  (https://saferinternet4kids.gr/back-to-school-2020/) απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, σε παιδιά γυμνασίου/Λυκείου αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Υλικό για να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο τα παιδιάΜέσα από 4 εγχειρίδια ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου δίνεται τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό ή το γονιό να εμβαθύνει στην κάθε θεματική ενότητα, όσο εκείνος θεωρεί ότι χρειάζεται, με βάση την ωριμότητα και τις ανάγκες των παιδιών της κάθε τάξης. Το περιεχόμενο επιλέχθηκε βάση αναγκών της ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας ενώ στηρίχθηκε και στα συμπεράσματα δύο ερευνών που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ κατά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020, οι οποίες στόχευαν στη διερεύνηση των διαδικτυακών συνηθειών των παιδιών και στον εντοπισμό των συχνότερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης ενημέρωσης και επιμόρφωσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η θεματολογία των εγχειριδίων περιλαμβάνει – ανάλογα την ηλικία των παιδιών –  σημαντικές ενότητες όπως, τα θετικά και τα αρνητικά του Διαδικτύου, κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς, κριτική σκέψη και επικοινωνία – ποιον μπορώ να εμπιστευτώ στο διαδίκτυο, κριτική σκέψη και παραπληροφόρηση, προστασία Ιδιωτικότητας – τι αλλαγές έφερε ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων, η  σημασία της διαδικτυακής φήμης, πώς τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν τον τρόπο που «βλέπουμε» τον εαυτό μας και το σώμα μας, υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, διαδικτυακά παιχνίδια – ποιοι οι κίνδυνοι, διαδικτυακός εκφοβισμός, η υγιεινή των συσκευών μας κ.α

Επιχειρείται η γνώση και η παράμετροι του κάθε θέματος να εκμαιεύονται από τους ίδιους τους μαθητές κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που προτείνονται, ενώ δίνονται σαφής οδηγίες μέσα από επεξηγηματικά πρόσθετα εγχειρίδια για το πως ο εκπαιδευτικός ή ο γονιός  μπορεί βήμα – βήμα να αναπτύξει το κάθε θέμα.

Υλικό για να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο τα παιδιάΓια τα μικρότερα παιδιά (νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού) δύο νέες ιστορίες με πρωταγωνιστές την Αθηνά και τον Ερμή, έρχονται να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των γνώσεων τους για την ορθή χρήση του διαδικτύου. Τα μικρά παιδιά μέσα από τις νέες ιστορίες της Αθηνάς μαθαίνουν για τη σημασία της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένα και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όταν βρίσκονται συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

Το Back to school package περιλαμβάνει ακόμα κουίζ γνώσεων διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αφίσες με μηνύματα σχετικά με την ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου καθώς και ενημερωτικά βίντεο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος