Βραβείο για το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα»

Το πρώτο του βραβείο, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φόρουμ για το Περιβάλλον «Verde.tec 2018» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, απέσπασε το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα» που υλοποιεί ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου.

Ειδικότερα, το πρωτοποριακό αυτό, πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής των τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων σε ζωοτροφή, μέσα από τη διαδικασία της ηλιακής ξήρανσης, απέσπασε το βραβείο της κατηγορίας: «Βέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία».
Το πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η διαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, Χάρης Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., με τη συνεργασία και κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θέτουμε τις βάσεις για μια επερχόμενη επανάσταση στην κυκλική οικονομία. Έναν τομέα που στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς κι έρχεται να ανταποκριθεί στην προοπτική για αειφόρο ανάπτυξη, προστασία των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και του πλανήτη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος