Τζανάκης: H χειρότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας στα Χανιά – Κίνδυνος μεγάλης αύξησης κρουσμάτων στο Ηράκλειο (ηχητικό)

Το ζοφερό σενάριο να δούμε ακόμα και 400-500 ημερησια κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο ανέλυσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 12 μέρες είναι εκθετική.

Ακόμα χειρότερα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι τα πράγματα στα Χανιά, ένας νομός που θεωρείται ο πιο επιβαρυμένος της χώρας, ακόμα και σε σχέση με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αφού ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού φτάνει το 1,25%, ενώ στο Ηράκλειο το 1,01%. “Οι νοσηλείες στα Χανιά είναι αναλογικά  περισσότερες ακόμα και από το Ηράκλειο, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο είναι 1000 ασθενείς ανά 100 χιλιάδες κατοίκους ανά 14 μέρες”, εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι ο ίδιος θα αισθανόταν πιο ασφαλής “αν τα μέτρα αυτά ίσχυαν από απόψε το βράδυ”, ενώ συμπλήρωσε πως θα πρότεινε “την παράταση των σχολικών διακοπών, τουλάχιστον για το δημοτικό και το γυμνάσιο, για 15 μέρες, ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα στο σχολικό πληθυσμό”. Επίσης, συμπλήρωσε ότι “θα ήταν καλύτερο να διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός”.

Ως προς το σενάριο μετατροπής της πανδημίας σε ενδημικό φαινόμενο, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν επικρατήσει η μετάλλαξη Ο ως μια διαχειρίσιμη μετάλλαξη και φυσικά αν δεν εμφανιστεί νέα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος