Τρία δωρεάν παιχνίδια για μια “βουτιά” γνώσεων στο “Αρχιπέλαγος του Αιγαίου”

Μια διασκεδαστική «βουτιά» γνώσης στο «Αρχιπέλαγος του Αιγαίου» μπορούν να κάνουν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους εκπαιδευτικούς τους, αλλά και οικογένειες, μέσω τριών εξελικτικών παιχνιδιών που παρέχει δωρεάν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πακέτο με τίτλο «Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου: ένα ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής βιολογίας», το οποίο αποτελείται από τρία παιχνίδια: ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο «Γίγαντες και Νάνοι», ένα παιχνίδι καρτών τύπου υπερατού με τίτλο «Έποικοι του Αιγαίου» και ένα διαδικτυακό παιχνίδι για τη φυλογενετική τοποθέτηση, με τίτλο «Εναέριες συγκρούσεις».

Το εκπαιδευτικό πακέτο χρηματοδοτήθηκε από την European Society of Evolutionary Biology και διατίθεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Τα παιχνίδια σχεδιάστηκαν από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, των Ινστιτούτων Τεχνολογίας της Καρλσρούης, Θεωρητικών Σπουδών της Χαϊδελβέργης, και Επιστημών Carnegie στο Στάνφορντ καθώς και του Τεχνικού Πανεπιστήμιου του Μονάχου.

Στόχος των παιχνιδιών, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι να γίνει κατανοητό στα παιδιά ότι οι ξηρές όπως τις ξέρουμε σήμερα, δεν ήταν πάντα έτσι και ότι οι μορφές ζωής στη Γη μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, ότι ο πλανήτης μας υπήρχε και θα υπάρχει για πολύ ακόμα, αλλά η ζωή πάνω του αλλάζει: είδη εξαφανίζονται και άλλα παίρνουν τη θέση τους και εξελίσσονται, μέσα σε ένα αέναο κύκλο εξαφανίσεων και ειδογενέσεων.

Ειδικότερα με το διαδικτυακό παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια του DNA και του γενετικού κώδικα, βάσει του οποίου διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού.

Όλα τα αρχεία μπορούν να κατέβουν δωρεάν από την ιστοσελίδα του Natural History Museum of Crete – Official Page εδώ: https://www.nhmc.uoc.gr/el/education/educational-packets

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος