Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται το τρίτο Πανεπιστημακό Ίδρυμα του νησιού

Τρίτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα αναμένεται να αποκτήσει η Κρήτη μετά την χθεσινή ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής για μετατροπή του ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Η Επιστημονική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας για τη διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του Τεχνολογικού Ιδρύματος του νησιού πραγματοποίησε χθες τη δεύτερη κατά σειρά συνεδρίασή της και κατά τη διάρκειά της οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης επέμειναν στην ανάγκη να διατηρήσουν τις διακριτές πανεπιστημιακές τους ταυτότητες. Τόνισαν, ωστόσο, την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα έρθει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.

«Χάνεται μια ιστορική ευκαιρία»

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνεδρίασης της Επιτροπής και δεδομένου ότι οι Πρυτανικές Αρχές των τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων του νησιού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, καίτοι θεωρούν ότι, σε αυτήν την κρίσιμη φάση, χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας, επιβεβαιώνουν τον σεβασμό και την προσήλωσή τους στην αυταξία του αυτοδιοίκητου των δημόσιων πανεπιστημίων. Υπό την έννοια αυτή, θα μεριμνήσουν με περίσκεψη και ανιδιοτέλεια ώστε η τελική προτεινόμενη μορφή του τρίτου πανεπιστημίου, που σύντομα θα προκύψει από την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις γόνιμων μελλοντικών συνεργειών – πράγμα που άλλωστε αποτελεί κοινό οραματικό στόχο όλων των εμπλεκομένων, ακόμη κι αν τούτο στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι εφικτό».

Πιθανή η συνένωση στο μέλλον

Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται το τρίτο Πανεπιστημακό Ίδρυμα του νησιούΩστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνένωσης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού άφησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης. Όπως είπε, στόχος πλέον είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την χωροταξική κατανομή και το ακαδημαϊκό οργανόγραμμα του νέου πανεπιστημίου, για το οποίο θα ληφθεί μέριμνα ώστε, τα νέα Τμήματα, όπου είναι δυνατόν, να είναι συμπληρωματικά με αυτά των άλλων δύο Ιδρυμάτων του νησιού, ώστε να εξυπηρετείται το σχέδιο για την μελλοντική ενοποίηση με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Όπως είπε ο κ. Κατσαράκης, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει στο παρελθόν κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία ενός ομόσπονδου ιδρύματος που θα συμπεριλάβει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα του νησιού, πρόταση που τέθηκε εκ νέου και κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε ένα διάλογο επί ίσοις όροις για τη μελλοντική συνένωση των ιδρυμάτων του νησιού, ώστε η χαμένη σήμερα ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού με ποιοτικά χαρακτηριστικά ακαδημαϊκού οικοσυστήματος στην Κρήτη να έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή δεν εξέτασε περαιτέρω την πρόταση της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για συγχώνευση με το ΤΕΙ Κρήτης, προκειμένου να αποτραπεί η χωροταξική διασπορά ενός νέου ιδρύματος σε τρεις νησιωτικές περιφέρειες.
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συνεδριάσεις της επιτροπής, για την ολοκλήρωση της πρότασής της προς το υπουργείο Παιδείας. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, είναι η νομοθέτηση της μετατροπής του ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να προλάβει να συμπεριληφθεί στο νέο μηχανογραφικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος