Το πέρασμα της “Ελπίδας” από την Κρήτη – Κλειστά σχολεία, χιόνι και τσουχτερό κρύο (βίντεο)

Τσουχτερό κρύο, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που στα ορεινά δείχνουν αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα, αλλά και θυελλώδεις ανέμους θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Κρήτη το επόμενο 48ωρο, με διαστήματα υφέσεων και εντάσεων. Το θερμόμετρο έδειξε σήμερα το πρωί -8 στο Οροπέδιο Λασιθίου και -3 στα Ανώγεια, όπου το χιόνι έχει απλωθεί σαν άσπρο πέπλο και μέσα στα χωριά. Επί ποδός παραμένει ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Τα μηχανήματα της περιφέρειας Κρήτης και των δήμων με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν για να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό, ωστόσο, το χιόνι και ο παγετός επιτάσσουν τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τον περιορισμό των μετακινήσεων στις αναγκαίες.

Το πέρασμα της “Ελπίδας” από την Κρήτη – Κλειστά σχολεία, χιόνι και τσουχτερό κρύο (βίντεο)

Μέχρι στιγμής, η “Ελπίδα” δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο νησί, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος συνέστησε προσοχή στις μετακινήσεις και τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως είπε, οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες. Οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την πανδημία, οδήγησαν στην απόφαση να παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται οι αποφάσεις αναφορικά με την παράταση ή όχι του κλεισίματός τους, ωστόσο, αυτό θεωρείται δεδομένο για τα σχολεία των δήμων Ανωγείων και Οροπεδίου Λασιθίου, που εκτιμάται ότι θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Ηρακλείου οι δήμαρχοι των περιοχών, Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Στεφανάκης. Με απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξάλλου, αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία (και οι εξετάσεις) σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Ταλαιπωρία για τους σεισμόπληκτους

Με σόμπες που διατέθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης και χορηγίες αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα θέρμανσης που παρουσιάστηκε χθες στους οικίσκους των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι και σε άλλους Το πέρασμα της “Ελπίδας” από την Κρήτη – Κλειστά σχολεία, χιόνι και τσουχτερό κρύο (βίντεο)οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, λόγω ψύχους σταμάτησαν να λειτουργούν τα κλιματιστικά σε αρκετούς οικίσκους. Ωστόσο, μέσα σε λίγες, όπως είπε, διανεμήθηκαν σόμπες στους σεισμόπληκτους, ενώ ο δήμος διατηρεί απόθεμα θερμαντικών σωμάτων για χρήση όπου χρειαστεί. Όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, η διοίκηση της ΔΕΗ εξασφάλισε και από σήμερα κιόλας θα προχωρήσει στην τοποθέτησή της, γεννήτρια η οποία θα ρευματοδοτεί τον οικισμό σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Στο δήμο Οροπεδίου ήδη έχει ληφθεί μέριμνα για τους 81 ωφελούμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, στους οποίους διανεμήθηκαν τρόφιμα, φάρμακα και ξύλα. Οι κάτοικοι, συνέστησε ο κ. Στεφανάκης, θα πρέπει να αφήνουν να τρέχει λίγο νερό από κάποια βρύση του σπιτιού τους, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα λόγω ψύχους.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων θα πρέπει να είναι όσοι αποφασίσουν να εκδράμουν στους δύο δημοφιλείς προορισμούς, καθώς χθες Κυριακή, υπήρξαν περιπτώσεις εκδρομέων που “κόλλησαν” στα χιόνια, προκαλώντας την κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό τους του μηχανισμού των δήμων. Τα ξημερώματα εξάλλου, χρειάστηκε η συνδρομή του δήμου Οροπεδίου με όχημα 4×4 για τη μεταφορά ασθενούς από το Μέσα Λασίθι στο τοπικό κέντρο υγείας.

Οι δήμαρχοι είναι σε επικοινωνία με τους κτηνοτρόφους που παραμένουν στα ορεινά με τα κοπάδια τους. Σύμφωνα με τους κ. Στεφανάκη και Κεφαλογιάννη, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν τα απαιτούμενα εφόδια.

Ρεπορτάζ: Σ. Κατσουλάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος