Το Πατριαρχείο άνοιξε το δρόμο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης – Η αντίδραση του κ. Ειρηναίου

Αλλάζει σελίδα η Εκκλησία της Κρήτης μετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το Φανάρι για την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου. Μετά την κήρυξη σε χηρεία του αρχιεπισκοπικού θρόνου αναλαμβάνει καθήκοντα τοποτηρητή της Αρχιεπισκοπής ο έχων τα πρεσβεία Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος. Μέσα στο Δεκέμβριο θα ακολουθήσει η ανάδειξη του τριπρόσωπου μεταξύ των οκτώ αρχιερέων της Κρήτης, ενώ στην τακτική συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Ιανουάριο θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Σήμερα κιόλας θα προωθηθούν οι επιστολές για την ανάληψη της θέσης του τοποτηρητή από τον έχοντα τα πρεσβεία Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης. Εντός 30 ημερών θα πρέπει να έχει αναδειχθεί το τριπρόσωπο, κάτι που τοποθετείται χρονικά λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα και μέσα στον Ιανουάριο, πιθανώς το δεύτερο δεκαήμερο, θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, του οποίου η ενθρόνιση θα ακολουθήσει στην συνέχεια, για να ανοίξει ακολούθως η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη στην Μητρόπολη που θα κηρυχθεί χηρεύουσα εξαιτίας της αρχιεπισκοπικής εκλογής.

Τον δρόμο για την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, άνοιξε επισήμως χθες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που κήρυξε χηρεύουσα την θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κατατάσσοντας τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες

Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης αναφέρει:

“Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν σήμερον, Πέμπτην, 2αν Δεκεμβρίου 2021.
Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἔλαβε γνῶσιν, ἐκ τῶν ἐν Κρήτῃ Ποιμεναρχῶν τοῦ Θρόνου, περί τῆς ἐν γένει καταστάσεως τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Εἰρηναίου, τόν ὁποῖον, φιλαδέλφως καί ἐκ πολλῆς ἀγάπης καί τιμῆς κινουμένη, κατατάσσει ἐν τοῖς ἐφ᾿ ἑξῆς μεταξύ τῶν ἐφησυχαζόντων Ἱεραρχῶν, γνωριζόμενον πλέον ὡς Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον πρώην Κρήτης, κηρύσσουσα τόν Θρόνον αὐτοῦ ἐν χηρείᾳ.
Ἐξ ἄλλου, ἡ Ἐκκλησία προέτρεψε τήν ἐν Κρήτῃ Ἱεράν Ἐπαρχιακήν Σύνοδον ὅπως, κατά τά, τό γε νῦν ἔχον, κρατοῦντα, χωρήσῃ εἰς καταρτισμόν τριπροσώπου καί ὑποβολήν αὐτοῦ τῷ Ἱερῷ Κέντρῳ πρός ἐκλογήν ἐντεῦθεν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου.
Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἐκφράζει τήν στοργήν καί τήν πλήρη εὐαρέσκειαν αὐτῆς πρός τόν πολιόν Ἱεράρχην κ. Εἰρηναῖον, ὅστις ἠνάλωσεν ἑαυτόν εἰς τήν διακονίαν τῶν ἱερῶν ὑποθέσεων τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ χριστωνύμου λαοῦ τοῦ Θεοῦ”.

Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου

«Έκανε το σταυρό του και είπε δόξα τω Θεώ για όλα». Με αυτόν τον τρόπο έκανε δεκτή την ανακοίνωση χθες το απόγευμα της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία εντάχθηκε στους εφησυχάζοντες Αρχιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο αγαπητός μεταξύ ιερέων και πιστών.

Ήταν ο βοηθός Επισκόπου, Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης, εκείνος που διάβασε την ιστορική απόφαση στον κ. Ειρηναίο. Και όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίσκοπος Κνωσού, που εδώ και χρόνια είναι στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, «λαμβάνοντας δύναμη από τη δύναμη της ψυχής του και χαρά από την πνευματική χαρά που βιώνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του», ο σεβάσμιος ιεράρχης «αποδέχθηκε και αποδέχεται με σεβασμό τις αποφάσεις της Εκκλησίας χωρίς καμία κατ’ άνθρωπον θλίψη, αλλά με δοξολογία του ονόματος του Θεού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος