Την Δευτέρα στους οικίσκους οι πρώτοι σεισμόπληκτοι – Στο Αρκαλοχώρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ηχητικό)

Τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα βρεθεί το Σάββατο στα Χανιά για τα εγκαίνια έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη και την επομένη θα μεταβεί στο Αρκαλοχώρι που δοκιμάζεται ακόμη από τις συνέπειες του Εγκέλαδου.

Λίγο νωρίτερα, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εγκατασταθούν στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί στο Αρκαλοχώρι και τη Βόνη οι πρώτοι από τους σεισμόπληκτους που έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης, κατά προτεραιότητα οικίσκοι θα παραχωρηθούν σε οικογένειες των οποίων τα σπίτια είναι «κόκκινα», κατεδαφιστέα. Υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί περίπου 350 αιτήσεις στο δήμο για προσωρινή εγκατάσταση σε οικίσκους. Οι αιτήσεις εξετάζονται από την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται σταδιακά τουλάχιστον άλλοι 90 οικίσκοι, οι οποίοι θα προστεθούν στους 34 που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην περιοχή.

Από την Δευτέρα, εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες κατεδαφίσεις επικίνδυνων και κατεδαφιστέων κτισμάτων στην περιοχή. Η αρχή θα γίνει από κατεδαφιστέα του Αρκαλοχωρίου που είναι «τροχοπέδη» για την λειτουργία της κωμόπολης, ενώ συνολικά τα κτίρια που θα κατεδαφιστούν ανέρχονται σε περίπου 100. Στο μεταξύ, ο δήμος Μινώα έχει καταθέσει τεχνικό δελτίο ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της σωρείας των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.
Την ίδια ώρα, οι σεισμόπληκτοι που μέχρι και σήμερα μένουν εκτός της πλατφόρμας arogi.gov.gr περιμένουν το «άνοιγμά» της και για τους υπόλοιπες σεισμόπληκτες περιοχές για να υποβάλουν αιτήσεις ενίσχυσης. Όπως ανακοινώθηκε χθες, στη διάρκεια σύσκεψης στο Αρκαλοχώρι, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αυτό αναμένεται σήμερα.
Εκτός από τα προβλήματα στέγασης και καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, οι σεισμόπληκτοι περνούν δύσκολες στιγμές και εξαιτίας των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων, οι οποίες, πάντως, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εντάσσονται στη φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου, παρουσιάζοντας εξάρσεις, όπως το τελευταίο διήμερο, και υφέσεις.

Ακούστε ένα απόσπασμα από τα όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος