Τίμησαν τους ήρωες του μεγάλου σαμποτάζ

Τους ήρωες που έκαναν το μεγάλο σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τη νύχτα της 13ης προς 14ης Ιουνίου 1942, τίμησαν σήμερα οι αρχές του τόπου, με εκδήλωση στο μνημείο που έχει στηθεί στο αεροδρόμιο.

Άγγλοι και Γάλλοι κομάντος και ο Κρητικός, Κώστας Πετράκης, μπήκαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο, ανατινάζοντας πολεμικά αεροσκάφη των Γερμανών καταχτητών, αποθήκες με πυρομαχικά που προορίζονταν για τις δυνάμεις του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική, και αποθήκες καυσίμων.
Τις επόμενες μέρες οι Γερμανοί εκτέλεσαν 62 Ηρακλειώτες, ανάμεσά τους και ο πρώην δήμαρχος, Μήνας Γεωργιάδης και τα αδέλφια του.
Τίμησαν τους ήρωες του μεγάλου σαμποτάζΣτην τιμητική εκδήλωση στεφάνι κατέθεσαν ο βουλευτής, Σωκράτης Βαρδάκης, που εκπροσώπησε τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο εκπρόσωπος του ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου.
Σε δηλώσεις του ο κ.Λαμπρινός σημείωσε: «Το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, από εξαμελή ομάδα στρατιωτικών του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής (που αποτελείτο από τους: G. Bergé, J. Mouhot, P. Léostic, J. Sibard, G. Jellicoe και τον συμπατριώτη μας Κ. Πετράκη), υπήρξε γεγονός ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις που αντιμετώπιζαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Η ανατίναξη αεροσκαφών και πολεμικού υλικού στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της πόλης μας, έπληττε ένα από τα κομβικά σημεία ανεφοδιασμού της Γερμανικής επίθεσης, υπό τον στρατηγό Ρόμελ, στην Βόρεια Αφρική. Η αντιστασιακή αυτή πράξη, προκάλεσε άμεσα αντίποινα, καθώς την επόμενη μέρα εκτελέστηκαν 50 επίλεκτα πρόσωπα του τόπου μας (που μαζί με άλλους 12 εκτελεσθέντες, συμπληρώνουν τους 62 εθνομάρτυρες εκείνου του ζοφερού Ιουνίου). Πρόκειται για ένα γεγονός που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε πάντα, διότι μας διδάσκει ότι τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας χρειάζονται αγώνα και συχνά αποκτούνται με βαρύ τίμημα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος