Στους δρόμους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης – Ζητούν “λύση βιωσιμότητας”

Παγκρήτιο χαρακτήρα έχουν οι σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, που διαμαρτύρονται για μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν και καθιστούν την επιβίωση των ίδιων, αλλά και της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας δύσκολη.

Κόστος παραγωγής, δασικοί χάρτες, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού. “Ζητάμε λύση βιωσιμότητας” δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ρεθύμνης, Γιώργος Βενιεράκης.

Όπως, μεταξύ άλλων είπε, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά ασύμφορη με τα σημερινά δεδομένα την παραγωγή γάλακτος, το οποίο διαθέτουν σε χαμηλές τιμές, παρά την αυξημένη ζήτηση. Σε ό,τι αφορά στους δασικούς χάρτες, επανέλαβε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζητούν να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις για οριζόντιες διευθετήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, τον περασμένο Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις ζητούν λύση για τους νέους αγρότες, που με την νέα ΚΥΑ χάνουν μεγάλο μέρος των προσδοκόμενων εσόδων τους. Τέλος, όπως είπε ο κ. Βενιεράκης, η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ θα έπρεπε να είναι προαιρετική, τονίζοντας πως οι κρητικοί παραγωγοί, αν και πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν αποζημιώνονται όταν υφίστανται ζημιές, λόγω του καταστατικού του οργανισμού, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ζημιές που υπέστησαν πριν από δύο χρόνια τα ελαιόδεντρα της Κρήτης.

Με τα προβλήματα να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για την κρητική κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να κατέβουν ξανά στους δρόμους, σε μια προειδοποιητικού και παγκρήτιου χαρακτήρα κινητοποίηση, όπως λέει ο κ Βενιεράκης. Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Τρία Μοναστήρια, όπου θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, με πιθανό τον συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Ατσιπόπουλου και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας των κτηνοτρόφων των Χανίων.

Οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου την ίδια ώρα αποκλείουν τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στο ύψος του Πανόρμου, ενώ στο Ηράκλειο ο μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου θα συγκεντρωθούν στο Παγκρήτιο Στάδιο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία ως τα γραφεία της Περιφερειας Κρήτης, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος