Στα κορυφαία 500 Πανεπιστήμια παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται για άλλη μια χρονιά ανάμεσα στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη 2023 Times Higher Education (THE) World University Rankings.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων. Καταλαμβάνει τις θέσεις 401-500 διεθνώς, παρά τον αυξημένο αριθμό των πανεπιστημίων στην αξιολόγηση για το έτος 2023 (1.799 φέτος σε σχέση με τα 1.662 πέρυσι), μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ακολουθούν τα υπόλοιπα 14 ελληνικά πανεπιστήμια.

Η The World University Rankings, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής, για 19η χρονιά, εστιάζει σε ένα επιλεγμένο σύνολο πανεπιστημίων που είναι προσανατολισμένα στην έρευνα και όχι στο σύνολο των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ξεπερνούν τα 20.000 παγκοσμίως. Δεκατρείς δείκτες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της απόδοσης κάθε πανεπιστημίου στην διδασκαλία, την έρευνα και την απήχησή της, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τον διεθνή προσανατολισμό. Για τον αντίκτυπο και την επιρροή της έρευνας και με δείκτη τον αριθμό των αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει να υπερέχει κατά πολύ της γενικής κατάταξης και βρίσκεται στην 279η θέση παγκοσμίως, ενώ καταλαμβάνει την 388η θέση διεθνώς για εισοδήματα από την βιομηχανία, ενδεικτικός δείκτης για την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η σημαντική θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταξύ των 500 κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως, αποτελεί όπως τονίζει η πρυτανεία, «ένα σημαντικό επίτευγμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα και καταδεικνύει τις συνεχείς προσπάθειες των ακαδημαϊκών, των ερευνητών και των φοιτητών του πανεπιστημίου μας για βελτίωση και εξέλιξη».

Σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Μια νέα διεθνής διάκριση προστίθεται στη διαδρομή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μας κάνει όλους υπερήφανους. Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε ιδιαίτερα την πρυτανική Αρχή, το σύνολο των ακαδημαϊκών του Ιδρύματος, τους φοιτητές και ερευνητές και τα μέλη του διοικητικού προσωπικού, για τη συμβολή τους στην εδραίωση της φήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη καθιερώνεται διαρκώς στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και της καινοτομίας, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, χτίζοντας ένα περιφερειακό πρότυπο οικοσύστημα γνώσης και έρευνας, ικανό να απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος