Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για τους “μνηστήρες” του ΟΛΗ

Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς σήμερα, Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα από μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών, τουλάχιστον κατά 67%, του ΟΛΗ.

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για τους “μνηστήρες” του ΟΛΗΤις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΛΗ, Γιάννης Βαρδαβάς, ο οποίος ανέφερε ότι 8-9 μεγάλες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ή παρουσιάσει κινητικότητα στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του 67% του του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μένει, με την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης, να διαπιστωθεί τελικώς πόσες και ποιες θα έχουν και εμπράκτως επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους.

Για το λιμάνι του Ηρακλείου, με ισχύ στην ακτοπλοΐα και στην κρουαζιέρα, φέρονται να ενδιαφέρονται ξένες εταιρείες κρουαζιέρας και μεταφοράς containerships. Ανάμεσά στους επιχειρηματικούς κολοσσούς που εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι είναι ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Ηρακλείου με τις Μινωικές Γραμμές, ο όμιλος συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Γρύλου (Αviareps – Sky Express, Swissport Hellas), η Attica Group, η Άκτωρ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΝΕΚ και ο ΟΛΘ. Ορισμένες από αυτές φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον με μεταξύ τους σύμπραξη. Πηγές αναφέρουν ότι κρούση έχει γίνει και από τον τουρκικό όμιλο Global Ports.

Στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου. Ανάμεσά τους είναι και κτίρια όπως ο Θεατρικός Σταθμός, ο παλιός σταθμός του ΚΤΕΛ και το Λιμενικό Περίπτερο, το μελλοντικό καθεστώς των οποίων δεν είναι ξεκάθαρο, ενώ, αντιθέτως, έχει αποσαφηνιστεί ότι εκτός διαγωνιστικού πλαισίου είναι ο Ενετικός λιμένας.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και η δεύτερη της υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Οι ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν ως προεπιλεγέντες επενδυτές θα ενημερωθούν εγγράφως για την προεπιλογή τους και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη Β’ Φάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΛΗ το 2019 παρουσίασε έσοδα ύψους 6,57 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3,28% έναντι της προηγούμενης χρήσης 2018.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος