Σήμα κινδύνου για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης – Ζητούν στήριξη μέσω της νέας ΚΑΠ

Σήμα κινδύνου για την κρητική ελαιοκαλλιέργεια, ενόψει νέας ΚΑΠ, στέλνουν οι παραγωγοί και οι φορείς της Κρήτης που ζητούν την ενίσχυση του προϊόντος, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν τα λιόφυτα από τους ιδιοκτήτες τους λόγω οικονομικής αδυναμίας να τα διατηρήσουν.

Η τρέχουσα ΚΑΠ ήταν καταστροφική για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, συμφωνούν παραγωγοί, συνεταιριστές και άλλοι εμπλεκόμενοι που διαπιστώνουν ότι πλέον, με τις ενισχύσεις να έχουν χρόνο με τον χρόνο συρρικνωθεί δραματικά ή να έχουν μηδενιστεί, πολλοί παραγωγοί κρίνουν ασύμφορη την καλλιέργεια της ελιάς. Ιδίως οι μικρότεροι ετεροεπαγγελματίες συχνά δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συγκομίσουν τον ελαιόκαρπο, λόγω του υψηλού εργατικού κόστους.

Σήμα κινδύνου για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης – Ζητούν στήριξη μέσω της νέας ΚΑΠΟ κίνδυνος η ελαιοκαλλιέργεια να ακολουθήσει την πορεία των σταφιδάμπελων είναι ορατός και οι φωνές που ζητούν τη στήριξη του μοναδικού κρητικού ελαιώνα συντονίζονται. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μετά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, όπου τέθηκε το θέμα, ήδη γίνονται επαφές με την Περιφέρεια Κρήτης, την ΠΕΔ και άλλους φορείς, ώστε να συγκροτηθεί μία ενιαία πρόταση για τα προϊόντα της Κρήτης, με αιχμή του δόρατος την ελαιοκαλλιέργεια, που μαζί με τα αμπέλια, αποτελούν το 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του νησιού.

«Η Κρήτη είναι απομακρυσμένη περιοχή, με υψηλό παραγωγικό και μεταφορικό κόστος, έχει επικλινή εδάφη και μικρό κλήρο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικό καθεστώς ενισχύσεων, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ. Σημείωσε, τέλος, σε ό,τι αφορά τον Β΄ Πυλώνα ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση και διαχείριση των επενδυτικών προγραμμάτων από την Περιφέρεια.

Η πρόταση της Ένωσης Ηρακλείου

Σήμα κινδύνου για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης – Ζητούν στήριξη μέσω της νέας ΚΑΠΣτην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις στην ΕΡΤ Ηρακλείου του αντιπροέδρου της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς μπορεί να επιβιώσει ένας ελαιοπαραγωγός, όταν έχει δει τα τελευταία χρόνια την επιδότησή του να μειώνεται κατακόρυφα, το παραγωγικό κόστος να αυξάνεται και τις τιμές παραγωγού σε επίπεδα που δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να καλλιεργεί τα χωράφια του και να ζει την οικογένειά του. Όπως ανέφερε ο ίδιος, στην Κρήτη παράγεται εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε ποσοστό άνω του 90%. Αρκετές περιοχές έχουν λάβει χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή του χαρακτηρισμού ως ΠΓΕ ολόκληρης της Περιφέρειας Κρήτης.

Ενόψει της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 από την Ένωση Ηρακλείου κατατέθηκαν, σημείωσε ο ίδιος, προτάσεις που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαιοκομίας ως παραγωγικής δραστηριότητας στην Κρήτη με οφέλη πρωτίστως για το φυσικό περιβάλλον αλλά και στην τοπική οικονομία:
● Να υπάρξει ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα σχετίζεται με την παραδοτέα ποσότητα ελαιολάδου.
● Να δοθεί με την μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης ένα ποσό ανά εκτάριο στους ελαιώνες που βρίσκονται σε ορεινές ή/και μειονεκτικές περιοχές μη αρδευόμενες.
● Να υπάρξει ειδική ενίσχυση που να αφορά την ορθή διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων από τις καλλιεργητικές διαδικασίες της ελιάς (π.χ κλάδεμα).
● Οι μικροκαλλιεργητές που αποτελούν μεγάλο ποσοστό του συνόλου των ελαιοπαραγωγών να εντάσσονται σε ένα διαφορετικό καθεστώς χωρίς να εξαιρούνται από την πληρωμή των ενισχύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος