Σήμα κινδύνου για την κρητική ελαιοκαλλιέργεια, ενόψει νέας ΚΑΠ, στέλνουν οι παραγωγοί και οι φορείς της Κρήτης που ζητούν την ενίσχυση του προϊόντος, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν τα λιόφυτα από τους ιδιοκτήτες τους λόγω οικονομικής αδυναμίας να τα διατηρήσουν.
Η τρέχουσα ΚΑΠ ήταν καταστροφική για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, συμφωνούν παραγωγοί, συνεταιριστές και άλλοι εμπλεκόμενοι που διαπιστώνουν ότι πλέον, με τις ενισχύσεις να έχουν χρόνο με τον χρόνο συρρικνωθεί δραματικά ή να έχουν μηδενιστεί, πολλοί παραγωγοί κρίνουν ασύμφορη την καλλιέργεια της ελιάς. Ιδίως οι μικρότεροι ετεροεπαγγελματίες συχνά δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συγκομίσουν τον ελαιόκαρπο, λόγω του υψηλού εργατικού κόστους.

«Η Κρήτη είναι απομακρυσμένη περιοχή, με υψηλό παραγωγικό και μεταφορικό κόστος, έχει επικλινή εδάφη και μικρό κλήρο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικό καθεστώς ενισχύσεων, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ. Σημείωσε, τέλος, σε ό,τι αφορά τον Β΄ Πυλώνα ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση και διαχείριση των επενδυτικών προγραμμάτων από την Περιφέρεια.
Η πρόταση της Ένωσης Ηρακλείου

Ενόψει της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 από την Ένωση Ηρακλείου κατατέθηκαν, σημείωσε ο ίδιος, προτάσεις που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαιοκομίας ως παραγωγικής δραστηριότητας στην Κρήτη με οφέλη πρωτίστως για το φυσικό περιβάλλον αλλά και στην τοπική οικονομία:
● Να υπάρξει ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα σχετίζεται με την παραδοτέα ποσότητα ελαιολάδου.
● Να δοθεί με την μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης ένα ποσό ανά εκτάριο στους ελαιώνες που βρίσκονται σε ορεινές ή/και μειονεκτικές περιοχές μη αρδευόμενες.
● Να υπάρξει ειδική ενίσχυση που να αφορά την ορθή διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων από τις καλλιεργητικές διαδικασίες της ελιάς (π.χ κλάδεμα).
● Οι μικροκαλλιεργητές που αποτελούν μεγάλο ποσοστό του συνόλου των ελαιοπαραγωγών να εντάσσονται σε ένα διαφορετικό καθεστώς χωρίς να εξαιρούνται από την πληρωμή των ενισχύσεων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος