Σεισμός – Αρκαλοχώρι: Χιλιάδες σπίτια μη κατοικήσιμα σπίτια – Τι γίνεται με τα σχολεία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών και  μεταφορών προκειμένου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έλεγχοι στα κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια, που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου αλλά εκτείνονται σε όλο το δήμο Μινώα Πεδιάδος και στους δήμους Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Γόρτυνας, Φαιστού, Βιάννου και Ιεράπετρας.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8.540 έλεγχοι σε κατοικίες, σχολεία, εκκλησίες, κέντρα υγείας και άλλα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια. Οι περισσότερες αυτοψίες αφορούν σε κατοικίες και φτάνουν τις 7.015, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλες προς κατοίκηση οι 3.906. Ακατάλληλοι προς χρήση είναι και 180 επαγγελματικοί χώροι από τους 345 που έχουν ελεγχθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τα πορίσματα που εξέδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών, ακατάλληλοι κρίθηκαν, μετά από 498 ελέγχους, 211 ιεροί ναοί και δημόσια κτήρια καθώς και 562 στάβλοι και αποθήκες από τους από 682 που ελέγχθηκαν.

Σχολική στέγη στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Τουλάχιστον δύο μήνες αναμένεται να κρατήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου τα οποία δεν υπέστησαν βαριές ζημιές. Τα υπόλοιπα, που οι επλήγησαν περισσότερο, δεν θα αποκατασταθούν άμεσα και οι μαθητές θα συνεχίσουν τη σχολική χρονιά μέσα στις προκατασκευασμένες αίθουσες. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία υπάγονται το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και το σχολείο Θραψανού, ενώ πιο άμεσα θα επιστρέψουν στις αίθουσές τους οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Αρκαλοχωρίου, του Ειδικού Αρκαλοχωρίου, του Γυμνασίου και Λυκείου Καστελίου, του Λυκειου Αρκαλοχωρίου και του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος